ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларус – Интервю на Министъра на енергетиката

06.04.2021

В неделя министърът на енергетиката Виктор Каранкевич даде интервю в предаването „Ефир за най-важното” на телевизия „Беларус-1″.

 

 

 

Обсъдени бяха въпросите за: За напредъка на работата в два енергийни блока на БелАЕЦ, интеграцията на атомната електроцентрала в енергийната система на страната и прогнозите за растежа на потреблението на електроенергия.

Предлагам ви най-важното от него.

За Беларуската АЕЦ:

✔ От включването си в единната енергийна система на страната (3 ноември 2020 г.) първият енергиен блок на централата е произвел около 1,8 милиарда kWh електроенергия.
Етапът на неговата опитно-промишлена експлоатация продължава – провеждат се съответните изпитания и регламентни работи. От 394 планирани изпитания са завършени 309.
Когато всички те бъдат успешно проведени, блокът ще започне помплексно опробване на оборудването при номиналната мощност на реакторната установка.

✔ Готовността на втори енергиен блок е 80%. Сглобяването на реакторната установка в блока приключи през март. В нея са заредени имитатори на топлоотделящи сборки (горивни касети).
В близко бъдеще специалистите ще започнат следващия етап – студено-горещата обкатка на реакторната установка. В рамките на този етап на втори енергиен блок ще бъдат проведени общо 135 изпитания.

Тази година БелАЕЦ планира да достави свежо ядрено гориво за втори енергоблок, както и да го зареди в активната зона на реактора.

Интегрирането на БелАЕЦ в енергийната система на страната:

✔ В рамките на срока, определен от правителството, завърши следващият етап от интеграцията на БелАЕЦ в енергийната система на страната – това е изграждането на електрически котли в ТЕЦ и големите отоплителни централи на Белнерго.
В края на 2020 г. инсталираната им мощност е 916 MW. Тези съоръжения вече се използваха активно през януари-февруари 2021 г. като част от текущия етап на пилотна експлоатация на първи енергиен блок на БелАЕЦ.

✔Работата продължава по изграждането на пикови резервни енергийни източници с обща инсталирана мощност 800 MW. Такива проекти се изпълняват в ТЕЦ Лукомлская, ТЕЦ Новополоцкая, ТЕЦ Березовская и ТЕЦ-5.

✔ Много внимание се отделя на модернизацията на електроенергийната инфраструктура. През 2020 г. са построени и реконструирани 1900 км електропроводи. Започвайки от 2022 г., задачата е да се увеличи тази цифра до 2700 километра годишно.
Всичко това ще създаде допълнителни възможности за растеж на потреблението на електроенергия.

За ръста на електропотреблението

Очаква се до края на 2025 г. обемът на потреблението на електроенергия в страната като цяло да нарасне до 44 млрд. kWh.

Увеличението на потреблението на електроенергия се прогнозира в няколко посоки:

✔ Прилагане на междуотрасловия комплекс от мерки за увеличаване на потреблението на електроенергия до 2025 г., одобрен от правителството. Очаква се изпълнението на мерките, включени в документа, да осигури увеличение на потреблението на електроенергия до 2,7 милиарда kWh годишно.

✔️Изграждане на нови електрифицирани жилища, където електрoенегията ще се използва за отопление и горещо водоснабдяване. Това е един от важните блокове на Програмата за увеличаване на потреблението на електроенергия, одобрена от Министерството на енергетиката за посочените цели за периода 2021 – 2025 г.
Планира се до края на петгодишния период консумацията на електроенергия за отопление, горещо водоснабдяване и готвене да се увеличи общо до 900 милиона kWh.

✔ Ще продължи работата по прехвърлянето на съществуващия индивидуален жилищен фонд за използване на електричество за отопление и горещо водоснабдяване.

✔ Друга област е използването на електричество за производство на топлинна енергия в електрически котли на отоплителни централи.
През 2019 – 2020 г. електрическите котли с обща мощност от 836 MW бяха пуснати в експлоатация в 19 енергийни съоръжения в страната.

Източник: t.me/Minenergo_by/248

Tags:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари