ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Беларус започнаха да произвеждат антирадиационни чорапи

05.04.2021

През изминалите 35 години след катастрофата в Чернобил нивото на радиация в зоната на Чернобил е намаляло с няколко порядъка, което я прави относително безопасна за посещение.

Но, все пак, на много места в зоната продължителен престой е нежелателен.
Най-опасните в Чернобилската зона са цезий-137, който излъчва гама-лъчение; стронций-90, излъчващ бета лъчение; и плутоний-239, който излъчва алфа радиация.

Сега почти всички радионуклиди в Чернобилската зона са в горния почвен слой с дебелина няколко сантиметра. Тоест, най-голямото излагане на радиоактивно излъчване е на краката, особено на стъпалата.

Специално за туристите от зоната на Чернобил, за да се намали въздействието на йонизиращите лъчения, в Беларус един от производителите започна да произвежда специални чорапи против радиация.

 

Особеността на тези чорапи е, че са направени от конци с добавка на алуминий. Според учените от Сосен при разработването на антирадиационни чорапи най-важната задача е била да се избере от кой тип радиационно лъчение да се осигури най-добрата защита.
Алфа радиацията е надеждно блокирана от подметката на обувката и за да се осигури защита от гама лъчение, в чорапите ще трябва да се използва конец с високо съдържание на олово, което поради токсичността на оловото би направило чорапите опасни за здравето и в същото време много тежки.
В резултат на това избрахме „златната“ среда – защита от бета лъчение чрез добавяне на алуминиеви чорапи към конеца. Поради лекотата на метала, присъствието на алуминиева нишка в антирадиационните чорапи е почти невидимо.

Тестовете показват, че чорапите против радиация напълно блокират алфа лъчението и бета лъчението, а също така частично намаляват ефектите на гама лъчението.
Уникалната разработка беше пусната в производство от една от беларуските компании, специализирани в производството на бельо и трикотаж.

Поради факта, че литовските власти във връзка с пускането в експлоатация на белоруската атомна електроцентрала ескалират радиофобия, белоруските чорапи за радиация са много търсени в Литва. Поради това стана проблематично да се купуват в магазините в Беларус – белоруският производител всъщност работи за Литва, като доставя почти всички произведени там антирадиационни чорапи.

Сега беларуските учени разработват специално антирадиационно бельо, специално за туристите в „Чернобил“ и гражданите на Литва, които са загрижени за пускането на белоруската атомна електроцентрала, като обръщат специално внимание на защитата на репродуктивните органи.

Източник: http://belatom.by/news/266

Tags: , ,

One Response to В Беларус започнаха да произвеждат антирадиационни чорапи

  1. Красимир Христов on 05.04.2021 at 11:05

    Няколко от читателите ме насочиха да обърна внимание на факта, че датата на публикуване на статията е 2021.04.01, което може и да е първоаприлска шега.
    Ако това е така – авторът, според мен, удачно борави с известни факти и експлоатира страховете на хората в съседна Литва. А няма да се учудя, ако някой предпримач действително е организирал производството и рекламата им.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари