ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Слънчева оранжерия във Франция произвежда 3,1 GWh електроенергия и 4 тона аспержи на хектар годишно

05.04.2021

През април 2017 г. френският разработчик на възобновяеми енергийни източници Tenergie пусна в експлоатация първата си „фотоволтаична оранжерия“ с площ 33 000 m², базирана на собствената технология на Tenairlux, в Малеморт, в района на Буш дю Рон в южна Франция. Покривът има слънчеви панели по 265 W всеки, с обща мощност 2,1 MW.

 

Конструкцията на покрива и поставянето на слънчевите панели са оптимизирани за най-ефективно, по отношение на отглеждането на селскостопански култури, постъпване и разсейване на светлината.
Вентилацията е автоматизирана, прозорците се отварят в зависимост от микроклимата вътре и външните метеорологични условия.

Резултатът е изключителна реколта. „През първата година на отглеждане на аспержи в оранжерията на Tenairlux, ние произвеждаме продукти с изключително качество“, казва собственикът на фермата.

През 2020 г. бяха събрани 4 тона аспержи на хектар, преди това производителят е експериментирал с отглеждането на тиквички, ряпа и сладки картофи. До 2022 г. се планира добивът да се увеличи до 9 тона.

Компанията иска да построи около 30 такива оранжерии в рамките на три години. В момента около десет проекта са на етап разработване.

Днес 75% от слънчевите електроцентрали, експлоатирани от Tenergie, са свързани със селското стопанство, инсталирани в оранжерии или например на покривите на селскостопански сгради.

Във Франция Tenergie притежава и управлява флот от над 1000 слънчеви и вятърни електроцентрали с обща инсталирана мощност 615 MW.

Комбинацията от слънчева енергия и земеделие е обещаваща посока за развитието на двете индустрии. В света се появяват все повече и повече агроволтаични проекти. Оборудването на оранжерии с фотоволтаични модули е решение, което ясно се подсказва.

Източник: https://elektrovesti.net/75161_solnechnaya-teplitsa-vo-frantsii-31-gvtch-elektroenergii-i-4-tonny-sparzhi-s-gektara-v-god

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19