ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран – АЕЦ „Бушер” рискува да остане без гориво за следващата презарядка

01.04.2021

Махмуд Джафари, вицепрезидент на AEOI по производството, предупреди, че колебанията на валутите и банковите санкции на САЩ срещу Иран затрудняват Бушер да плаща на руските доставчици.

 

 

Ако решение не бъде намерено, тогава тази година съществува риск от спиране на първи блок (не окончателно, но за дълго).

Той благодари на руските ядрени специалисти за сътрудничеството им в настоящите трудни условия.

Източник: https://t.me/RealAtomInfo/2059

Помолих за коментар Александр Уваров – главен редактор на AtomInfo.Ru

1. Джафари предупреждава не за първи път. Той говори за това и миналата година. Джафари е човек, който знае стойността на думите и ако той е казал това, тогава той вижда определен смисъл.

2. Въпреки всичките им шумни изявления за Иран, американците нито веднъж не възразиха срещу доставката на гориво за блока от Русия след пускането му.
Предложиха ни да не доставяме гориво преди пускането и след пускането на енергоблока това изискване беше премахнато. Причината е ясна – те не искат да дадат на иранците ненужно оправдание за необходимостта от собствен капацитет в началото на ядрения горивен цикъл (добив, конверсия, обогатяване, фабрикация).

3. Заключение – Текущите проблеми на Бушер са в банковия сектор. Без преувеличение, има трудности с прехвърлянето на пари. Поне втора година иранските власти обещават на своите ядрени учени да премахнат тези трудности. Но тъй като това все още не е направено, Джафари предупреди иранските политици и длъжностни лица чрез пресата: „Не отлагайте, в противен случай ще бъдем принудени да спрем енергоблока.“

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари