ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландската TVO получи разрешение за зареждане на гориво в строящия се трети блок на АЕЦ „Олкилуото”

28.03.2021

Финландската генерираща компания Teollisuuden Voima Oyj (TVO) е получила разрешение от Органа за радиационна и ядрена безопасност (STUK) за зареждане на гориво в реактора EPR-1600 на трети блок на АЕЦ „Olkiluoto”.
Блокът, чието строителство започна през 2005 г., трябва да влезе в търговска експлоатация в началото на следващата година.

 

STUK заяви, че с издаването на разрешението е потвърдил, че блок 3 на АЕЦ „Олкилуото“ отговаря на изискванията му за безопасност, а мерките и процедурите за безопасност и аварийно реагиране на TVO са достатъчни за зареждане на ядрено гориво в реактора.

Горивото за трети блок на АЕЦ „Олкилуото” пристигна на площадката на централата през 2018 г.
Общо 241 горивни касети, произведени в заводите на Framatome в Германия и Франция, ще бъдат преместени от склада и заредени в корпуса на реактора, за да се формира първата активна зона.

Сформиран е единен екип от около 40 служители от TVO, Areva и Framatome за извършване на дейностите по зареждане на ядреното гориво. Той разполага с около 15 оператори за обработка на гориво, персонал за работа с гориво и четирима инженери по неутронна електроника, отговорни за мониторинга на активната зона по време на зареждането.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/03/26/112671

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари