ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Обединеният институт за ядрени изследвания ОИЯИ в Дубна навърши 65 години

27.03.2021

ФАБРИКА ЗА ОТКРИТИЯ

В лабораторията за ядрени реакции в продължение на 65 години са синтезирани 10 нови елемента: от 102-ри до 105-ти, 108-ми и от 114-ти до 118-ти.
В знак на признание за изключителния принос на учените от ОИЯИ за съвременната физика и химия 105-ият елемент е наречен Дубний, 114-ият – Флеровий (в чест на основателя на лабораторията Георги Флеров), 115-ият – Московий (в чест на Московска област) и 118-ият – Оганесон (в чест на научния директор на лабораторията Юрий Оганесян).

През 2019 г. в ОИЯИ беше открита фабрика за свръхтежки елементи с циклотрон ДЦ-280. По отношение на интензитета на снопа лъчи този ускорител надминава всички световни аналози, пускането му значително разшири възможностите както при синтеза на нови елементи, така и при изследването на техните свойства.
През 2022 г. фабриката възнамерява да синтезира три нови елемента – 119-ти, 120-ти и 121-ви.

В СВЕТОВЕН МАЩАБ

ОИЯИ в Дубна близо до Москва е международна междуправителствена организация, създадена въз основа на споразумение от 11 държави-основателки на 26 март 1956 г.

 

Сега членовете вече са 18: Азербайджан, Армения, Беларус, България, Виетнам, Грузия, Казахстан, КНДР, Куба, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Узбекистан, Украйна, Чехия.
На правителствено ниво бяха сключени споразумения за сътрудничество на института с Унгария, Германия, Египет, Италия, Сърбия и Южноафриканската република.

ОИЯИ поддържа контакти с повече от 800 изследователски центрове и университети в 62 държави, има статут на наблюдател в редица европейски научни структури, например в ЦЕРН.

Разгледайте още много интересни факти за ОИЯИ.
За някои от тях може би само се досещате.

Tags: ,

One Response to Обединеният институт за ядрени изследвания ОИЯИ в Дубна навърши 65 години

  1. Красимир Христов on 27.03.2021 at 0:26

    Преди 5 години по повод 60 годишнината на ОИЯИ Институтът по ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ-БАН) издаде сборника „Сътрудничество на ИЯИЯЕ-БАН с ОИЯИ“ – http://atominfo.bg/?p=51138 .
    Това не е роман за една нощ, а завладяващ преглед на съвместната дейност.
    Книгата може да си изтеглите на: https://www.inrne.bas.bg/index.php/books

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари