ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуска АЕЦ – Започна зареждането на активната зона на реактора на 2 блок с имитатори на горивните касети

08.03.2021

На 7 март специалистите започнаха да зареждат имитаторите на топлоотделящи сборки (ИТВС) в реактора на втори енергиен блок на Беларуската АЕЦ (генерален проектант и главен изпълнител – Инженеринговият дивизион на „Росатом”).

 

 

 

Този процес е предпоставка и в известен смисъл генерална репетиция за зареждане на ядрено гориво в реактора и включва, наред с другите неща, отработването на транспортни и технологични операции за преместване на ИТВС от специално хранилище за свежо гориво в сградата на реактора и потвърждение за готовността на презареждащата машина.

Имитаторите са точно копие на горивните касети (топлоотделящите сборки ТВС), напълно повтарят техната конструкция по отношение на теглото, размера и материалите, но не съдържат ядрено гориво.
Те са предназначени за използване по време на пуско-наладъчните работи на етапа на студено-горещата обкатка на реакторната установка.

„Началото на зареждане на ИТВС е потвърждение за готовността на реактора, транспортното и технологичното оборудване и неговите приспособления, системите и основното оборудване на реакторната установка за етапа на студено-горещата обкатка с цел да се проверят за съответствие с проектните характеристики и изискванията за безопасност “, заяви вицепрезидентът-директор на проекта за изграждане на Беларуската АЕЦ на АО ИК „АСЭ“ Виталий Полянин.
„След зареждане на всички 163 ИТВС, специалистите ще завършат затварянето на реактора и след като получат съответните разрешителни, ще преминат към етапа на хидравличните изпитания, който отваря огромен цикъл от задължителни и строго регламентирани технологично сложни процеси, извършени по време на подготовката на енергоблока за физически пуск“.

За справка

Беларуската АЕЦ (БелАЕЦ) с два реактора ВВЭР-1200 с обща мощност 2400 MW се изгражда в Островец (Република Беларус). За първата атомна електроцентрала в Беларус бе избран руски проект от поколение III +, който напълно отговаря на международните стандарти и препоръки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) по безопасност. Енергоблок № 1 на БелАЕЦ стана първият работещ блок от последно поколение III +, построен по руски технологии в чужбина.

 

Инженеринговият дивизион (ИД) на ROSATOM обединява водещите компании в ядрената индустрия: ASE EC JSC (Нижни Новгород), Atomstroyexport JSC (Нижни Новгород), Atomenergoproekt JSC (Москва), ATOMPROEKT JSC (Санкт Петербург) и други …

Инженеринговият дивизион е на първо място в света по отношение на портфолиото от поръчки и броя на атомните електроцентрали, строени едновременно в чужбина.

Чуждестранните проекти представляват около 80% от приходите на подразделението.

ИД изпълнява проекти за изграждане на АЕЦ с голяма мощност в Русия и в чужбина, предоставя пълна гама от EPC, EPC (M) услуги, включително управление на проекти и проектиране, и разработва Multi-D технологии за управление на сложни инженерни обекти.
ИД се опира на постиженията на руската ядрена индустрия и съвременните иновативни технологии.

Изграждаме надеждни и безопасни атомни електроцентрали с реактори тип VVER от поколение III +, които отговарят на всички международни изисквания и препоръки.

Източник: https://ase-ec.ru/for-journalists/news/2021/mar/na-belaes-nachalas-zagruzka-imitatorov-tvs-v-reaktor-energobloka-2-/

Tags: ,

One Response to Беларуска АЕЦ – Започна зареждането на активната зона на реактора на 2 блок с имитатори на горивните касети

  1. Красимир Христов on 21.03.2021 at 23:55

    За първи път в света за широката публика се публикуват фрагменти от процеса на поставяне на касети-имитатори в активната зона на реактора: http://belatom.by/news/255

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари