ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«ТВЭЛ» завърши нови етапи в разработването на руско толерантно гориво за АЕЦ

05.03.2021

В горивния дивизион на Росатом завършиха планираните етапи в разработването на руско толерантно гориво от ново поколение на безопасност.

В изследователския реактор МИР на АД «ГНЦ НИИАР» е завършен вторият цикъл на облъчване на топлоотделящи сборки с експериментални топлоотделящи елементи за реактори ВВЭР и PWR в „толерантно“ изпълнение.
Всяка от двете експериментални горивни касети съдържаше 24 топлоотделящи елемента (твэл) с четири различни комбинации от облицовъчни материали и горивен състав.
Горивните таблетки са направени от традиционния уранов диоксид, а също и от уран-молибденова сплав с повишена плътност и топлопроводимост.
След първия и втория цикъл на облъчване, няколко горивни елемента от всяка горивна касета бяха извадени за следреакторни металографски изследвания и вместо тях бяха поставени нови необлъчени образци. След двата цикъла на облъчване в реактора „МИР”, всички топлоотделящи елементи (твелове) са херметични.

Новата разработка

Освен това, по поръчка на ТВЕЛ АД във ВНИИНМ започна научноизследователска и развойна дейност (научно изследователска и опитно конструктторска работа – НИОКР) по разработването на технология за производство на таблетки с толерантно гориво от уранов дисилицид (съединение на уран и силиций – U3Si2). Вече е произведен експериментален слитък U3Si2 за последващото развитие на технологията за производство на прах и таблетки.

„Новото проучване на толерантните горива се ръководи от предимствата на урановия дисилицид.
Първо, това е висока плътност и ураноемкост, което може да позволи преминаването към по-дълги горивни цикли, без да се увеличава обогатяването по 235U.
На второ място, висока топлопроводимост и ниска топлоемкост, което означава по-малко съхранявана топлина в активната зона на реактора и по-ниска температура на облицовката на топлоотделящите елементи.
На трето място, по-ниската работна температура може да доведе до подобряване на експлоатационните характеристики на горивото “, каза Александър Угрюмов, вицепрезидент по научните и технологични дейности и качество.

 

Подробности

Толерантното гориво (Accident Tolerant Fuel) е ядрено гориво, което е устойчиво на аварийни ситуации в атомните електроцентрали.
Дори в случай на загуба на охлаждаща течност (топлоносител) и нарушаване на отнемането на топлина в активната зона на реактора, толерантното гориво трябва да поддържа целостта си достатъчно дълго време, без да възникне паро-циркониева реакция, способстваща отделянето на водород.
Бнедряването на противоаварийно гориво е от ключово значение за издигане на системната безопасност и надеждността на ядрената енергетика на качествено ново ниво.

В Горивната компания на Росатом „ТВЕЛ” се извършват и координират изследователски и развойни дейности по създаването на толерантно гориво от ВНИИНМ на името на В.И. А.А. Бочвара.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-210260

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари