ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – Thyssenkrupp и STEAG планират 500 MW електролизер за декарбонизация производството на стомана

01.03.2021

Компаниите Thyssenkrupp Steel Europe, thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers и STEAG планират да построят електролизерен завод с мощност 500 MW на площадката на STEAG в покрайнините на Дуисбург в Западна Германия (STEAG е германска електроенергийна компания).

 

Заводът ще доставя „зелен” водород и кислород, също получен от електролиза на водата, до близкото стоманодобивното производство на thyssenkrupp.
По предварителни оценки предприятието ще произвежда приблизително 9 тона водород и 72 тона кислород на час.

Обемът на инвестициите се оценява на 500 милиона евро.

Участниците кандидатстваха за признаването на проекта, наречен HydrOxy Hub Walsum, като проект от европейски интерес (IPCEI), за да получат подходящо финансиране от федерални и държавни фондове.
В същото време компаниите казват, че ще „популяризират“ проекта независимо от решението на европейските власти.

Ако инвестиционното решение, както е планирано, бъде взето през пролетта на 2023 г., електролизерът ще бъде свързан към мрежата още през 2025 година.
STEAG гарантира, че електроенергията, използвано за неговото функциониране, ще идва изцяло от ВЕИ.
Част от електроенергията, необходима за захранване на електролизера, ще бъде осигурено от слънчеви фотоволтаични системи на покрива на сградата, в която ще се намира.

В рамките на проекта ще бъдат изградени два тръбопровода – за водород и кислород. Предполага се, че те ще бъдат положени под земята, а дължината на всеки ще бъде около два километра.

Участниците отбелязват, че проектът HydrOxy Hub Walsum „ще даде ключов тласък за производството в промишлени мащаби на неутрална по отношение на климата стомана в цяла Европа „.

Източник: https://elektrovesti.net/74725_thyssenkrupp-i-steag-planiruyut-500-mvt-elektrolizer-dlya-dekarbonizatsii-proizvodstva-stali-v-frg

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19