ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран монтира центрофуги за обогатяване на уран IR-6 от ново поколение

25.02.2021

Иран продължава да инсталира центрофуги за обогатяване на уран от ново поколение с голяма производителност, заяви говорителят на правителството Али Рабия във вторник.

 

„Броят на центрофугите от ново поколение, инсталирани в ядрените съоръжения във Фордо и Натанц, към момента – 492 машини IR-2M, на които вече е подаден газ, инсталират се още 492 центрофуги от това поколение. Надявам се, че процесът ще ще бъдат завършени през следващия месец.
Вече са инсталирани две пълни каскади центрофуги IR-4.
Завършва подготовката на инфраструктурата за две каскади центрофуги IR-6 във Фордо, които в момента се инсталират „, каза Рабий по време на брифинга.

В края на 2020 г. Иран прие закон „Стратегическа мярка за премахване на санкциите“, който включва засилване на ядрените дейности с цел постигане на отмяна на санкциите срещу страната.
В съответствие със закона иранските ядрени специалисти вече увеличиха обогатяването на уран до 20% и също така ограничиха възможностите на МААЕ за инспекции от 23 февруари.

Законът също така предвижда задействането на нови поколения центрофуги в рамките на три месеца: хиляда центрофуги IR-2M и най-малко 174 центрофуги IR-6.
Броят на последните трябва задължително да се увеличи до хиляда за една година.

В същото време ядрената сделка включва използването само на центрофуги от първо поколение IR-1 и обогатяване на уран на ниво от 3,67%.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари