ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом” – Производството на ключови компоненти за реактора „БРЕСТ-ОД-300” върви по плана

21.02.2021

В съответствие със сроковете за изграждане на енергоблока с реактор на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300, Сибирският химически комбинат в руския град Северск и Централното конструкторско бюро за машиностроене подписаха договор за производство и доставка на оборудване за комплекса за зареждане и изваждане на ядреното гориво в активната зона на реактора.

 

Повечето проектни и технически решения за реактора БРЕСТ-ОД-300 и основното му оборудване са новаторски и досега не са използвани в промишлени ядрени съоръжения.
Оборудването на реакторната инсталация трябва да осигурява работоспособност през целия експлоатационен живот в условия на високи температури, потоци от йонизиращо лъчение под влиянието на топлоносител – течен метал.
Конструктивните материали трябва да са с висока устойчивост на корозия и радиация и топлоустойчивост, за да се гарантира надеждността и дълготрайността на елементите на оборудването.

За разлика от атомни централи с ВВЕР, където презареждането с гориво се прави в „охладена“ реакторна инсталация, в енергоблока с реактор БРЕСТ-ОД-300 тези операции ще се извършват при температура на течнометалния топлоносител в първи контур от над 400° С.
Преди зареждане горивните касети ще се нагряват в специална камера и ще се поставят в активната зона.

Енергоблокът БРЕСТ-ОД-300 с иновативен реактор на бързи неутрони и инсталирана електрическа мощност от 300 мегавата е ключов обект от Експерименталния демонстрационен енергиен комплекс.
Той се изгражда в Сибирския химически комбинат, който е част от горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, в рамките на стратегическия индустриален проект „Пробив“.
Освен енергоблока комплексът включва затворен ядрен горивен цикъл при централата като част от модул за производство/рефабрикация на смесено нитридно уран-плутониево гориво, както и модул за преработка на облъчено гориво. Целта на проекта „Пробив“ е създаването на нова технологична платформа със затворен горивен цикъл и решаване на проблемите при управлението и съхранението на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци.

 „Особеността при изграждането на всички съоръжения на Експерименталния демонстрационен енергиен комплекс е, че цялото ключово оборудване както за енергоблока с реактор БРЕСТ, така и за модулите за производство и преработка на ядрено гориво, нямат аналози в света.
Екипът по проекта трябва да решава нестандартни задачи, свързани с изграждането на уникални съоръжения и с мащабната изследователска програма, необходима за техническото проектиране“, заяви президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

Производството на оборудване за реактора ще продължи от 3 до 5 години, а инсталирането на основното оборудване трябва да приключи през 2025 година.

Tags: , , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари