ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Замръзналият Тексас – свидетелства от очевидец

21.02.2021

Своят поглед върху събитията споделя Екатерина Мейнор – аспирантка в Тексаския университет A&M

Научихме, че безпрецедентни студове ни очакват няколко седмици преди началото им. Населението на университетския град се подготви за факта, че ще трябва да остане известно време вкъщи, тъй като пътните условия могат да бъдат лоши.
В навечерието на първите мразове магазините бяха заляти от купувачи, запасяващи се с храна.
Но никой не би могъл да си представи, че е необходимо да се подготвим за нещо друго: продължителни прекъсвания на тока и липса на вода.

Храната, закупена за бъдеща употреба, беше невъзможно да се загрее, още по-малко да се сготви.
Никой не се е сетил да си купи дърва за огрев и пропан, мнозина трябваше спешно да търсят начини за отопление на домовете си.
Сградите в Тексас, където на практика няма минусова температура, не са проектирани за мразове и липса на електричество и напълно се охлаждат за няколко часа при -10 градуса навън. Камините на дърва обикновено са само в частни къщи, но трудно е да се намерят дърва за огрев. Късметлии са тези, които имат газови камини, тъй като не е имало прекъсвания на доставките на газ.

Като цяло човешкият комфорт в Тексас – отопление, готвене, комуникация – е напълно зависим от електричеството, а при -14 градуса на улицата – и живота. Семейства, чието електричество беше спряно за 10 или повече часа, се грееха на колите заедно с четириногите си приятели, зареждаха телефоните си там, хапваха и дори нощуваха.

След няколко дни студове стана трудно да се намери отворена бензиностанция или магазин, в който все още да е останало продоволствие и вода.Оше по-сложно беше да се достигне до тях – един от нощите замръзванияе влоши ситуацията многократно. Полицията помоли никой да не напуска, освен ако не е абсолютно необходимо. Класовете в училищата и университетите бяха отменени. Нашият университет има собствена ТЕЦ в кампуса, който отоплява сградата, където обикновено се провеждат концерти и връчват дипломи. Временно бе превърнат в „отоплителен център“ за местните жители, където те могат да дойдат, да ядат топла храна и да пренощуват.

След локдауните от коронавируса мнозина имат запас от храна у дома за няколко седмици.
След тази зима ще помислим дали имаме достатъчно дърва за огрев в случай на извънредна ситуация и струва ли си да сменим електрическата печка с газова?

2020 ни научи да останем вкъщи, а 2021 ни научи да останем вкъщи и да оцелеем по всякакъв начин.

Източник: https://strana-rosatom.ru/2021/02/19/

Tags: ,

2 Responses to Замръзналият Тексас – свидетелства от очевидец

 1. Красимир Христов on 22.02.2021 at 21:42

  На желаещите да вникнат в структурата на електропроизводството и потреблението в Тексас и да разберат същинските причини за ситуацията предлагам статията – https://jim-garrison.livejournal.com/1513909.html#cutid1.
  Това не е първата, но е най-тежката, а зимата е само предпоставка.

 2. Красимир Христов on 01.03.2021 at 21:43

  Много подробен анализ за влиянието на ВЕИ върху стабилността на енергийните системи в различните държави при екстремални природни условия ще намерите на:http://www.energyland.info/analitic-show-generaciya-alternate-209611
  Заглавието на статията е мнгозначително – Залогът на възобновяемата енергетика не сработи. В подзаглавието се обяснява: Нестабилността на производството на възобновяема енергия доведе до смущения в работата на енергийните системи в Европа и САЩ, които разчитаха на възобновяеми енергийни източници.
  Няма да съжалявате за отделеното време – ше разберете много важни неща, за които може би само сте предполагали.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари