ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Калининската АЕЦ ще повери на изкуствен интелект противопожарната защита на турбинната зала на първи и втори енергоблок

21.02.2021

„Въвеждането на противопожарни роботи не само значително ще подобри безопасността на производството, но и ще спаси живота на нашите работници и пожарникари“, каза началникът на отдел „Пожарна безопасност“ на Калининската АЕЦ Алексей Соловьов.

КалАЕЦ ще представи първия по рода си роботизиран комплекс за противопожарна защита на машинни зали с елементи на изкуствен интелект.
Вече специалистите започнаха научноизследователски и опитно-конструкторски работи (НИОКР).

Това съобщи Валерий Харевски, заместник-началник на службата за пожарна безопасност на концерн „Роснергоатом“, по време на семинар за внедряване на иновативния проект, който се проведе в Калининската АЕЦ от 16 до 19 февруари 2021 г.

Той обясни, че съоръжението, което се разработва, включва цял комплекс от роботизирани пожарни монитори и ще бъде интегрирано в съществуващата пожарогасителна система. „Принципът на работа се основава на факта, че всеки робот има свой специфичен сектор, зададен от програмата, който сканира с термокамера. Ако бъде открит пожар, системата предава съответния сигнал на контролния панел на енергоблока и започва да гаси в автоматичен режим или когато се контролира от оператора “, каза Валери Харевски.

Системата използва компресионна пяна за гасене на пожари. Тя предотвратява проникването на кислород до източника на пожара, поради което горенето спира почти мигновено.
В допълнение към пяната, роботите използват вода, за да предпазят носещите конструкции на турбинната зала от високи температури.

 

„Турбинната зала на първия етап (1 и 2 блок) на КАЕЦ е уникален и технически сложен обект, което се дължи на неговия мащаб и наличието на голям брой съоръжения”, подчерта ръководителят на отдела за пожарна безопасност на централата Алексей Соловьов .

До март 2022 г. в рамките на научноизследователската и развойна дейност се планира да завършат всички етапи от проектирането на роботизиран противопожарен комплекс, включително изграждане и изпитване. За създаването му ще бъдат похарчени около 50 милиона рубли. В бъдеще тази технология може да се прилага не само в атомните електроцентрали, но и в други видове електроцентрали.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-209781

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари