ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Запорожската АЕЦ модернизира реакторното и турбинното оборудване на енергоблоковете

21.02.2021

Според плана през 2021 г. на всичките шест блока на ЗАЕЦ ще бъде въведена система за принудително освобождаване на налягането от херметичната зона (под оболочката) на реакторното отделение.

„Много мерки за модернизация и реконструкция, редица съответни модификации, които бяха приложени през последните години в Запорожската АЕЦ, са компоненти на комплексната (сводна) програма за повишаване на безопасността (КСПБ) на енергийните блокове на АЕЦ.
И до голяма степен службата на главния специалист за енергийни реактори и службата на главния специалист по турбини са отговорни за изпълнението на изискванията на КСПБ и други планирани проекти, насочени към подобряване на безопасността.
През 2020 г. в рамките на КСПБ специалистите от тези служби проведоха редица мероприятия, включително и следфукушимски, каза Дмитрий Вербицки, заместник главен инженер по технологии и инженеринг на Запорожската АЕЦ.

През 2020 г. службата на главния специалист по енергийни реактори въведе система за принудително освобождаване на налягането от хермозоната на реакторно отделение на енергоблок №2.
Тази модернизация е една от най-важните за безопасността. Вече проектът се изпълнява паралелно на всички блокове на централата. На четвъртия – той вече е завършен на 90%, а на останалите – над 50%.

Б.Р. – На АЕЦ „Козлодуй” тази ситема е внедрена преди повече от 10 години.
Тогава все още имаше приятелски взаимоотношения (сега всичко е бизнес) и при едно от посещенията на украински колеги по време на ПГР на един от блоковете те бяха детайлно запознати с нея. Не само теоретично, но и на място.

Службата на главния специалист по турбинно оборудване работи и в областта на модернизацията на оборудването на системите за безопасност. Миналата година бяха подменени регулаторите на възела за захранване на парогенераторите.
Това оборудване е свързано с поддържане на номиналното ниво в парогенератора, което е основният параметър за безопасно управление на енергоблока. Смяната на основните регулатори вече е завършена на всички енергоблокове.

Също така миналата година беше въведена система за автоматично управление на дизеловите генератори в блокове № 4 и 5. В близко бъдеще тази модификация трябва да бъде разпространена и на други енергийни блокове на централата. Съвременната система осигурява по-надеждна и безопасна работа на дизел-генераторите.

Работата по удължаване на живота на енергоблок № 5 заслужава специално внимание. Специалистите направиха всичко, за да може пети блок да работи безопасно през следващите десет години.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-209622

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари