ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна окончателно се отказа да изпраща отработеното си ядрено гориво в Русия

18.02.2021

Украйна през 2021 г. официално отказа да съхранява отработено ядрено гориво (ОЯГ) в Русия, заяви на конференция на 16 февруари Петр Котин и.д. Президент на държавната компания Енергоатом (отговаряща за експлоатацията на всички атомни електроцентрали в страната).

 

Според длъжностното лице новото централизирано хранилище за отработено ядрено гориво (ЦХОЯГ) ще може да получи първата партида отработено гориво през юли. В момента в съоръжението продължава въвеждането в експлоатация и тестването на оборудване, произведено от американската компания Holtec. Официалната експлоатация на първия пусков комплекс на хранилището ще започне през второто тримесечие.

„Ние окончателно се отказваме да изнасяме отработено ядрено гориво за Русия. Нуждата на Украйна от тези услуги най-накрая отпадна, което значително засилва енергийната сигурност на нашата държава“, каза Котин.

Според съобщенията на украинските медии Украйна плаща на Русия 150-200 милиона долара годишно за съхранение на отработено ядрено гориво.

За справка

Тържествената церемония по започване на строителството на ЦХОЯГ се състоя през август 2015 г., а самото строителство започна през ноември 2017 г.
Клиент е Енергоатом, работата е извършена по технологиите на американската компания Holtec International.
Предполага се, че хранилището ще получава отработено гориво от Ровненската АЕЦ, Хмелницката АЕЦ и ЮУАЕЦ.

Подробности на: REGNUM

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари