ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


СХК монтира основното оборудване на модула за производство на СНУП-гориво

18.02.2021

В Сибирския химически комбинат (АО «СХК»; предприятие  на Горивната компания на Росатом «ТВЭЛ») продължава работата по изграждането на модул за фабрикация / рефабрикация на уран-плутонево СНУП гориво на площадката на Опитния демонстрационен енергиен комплекс (ОДЭК), който се изгражда по проекта „Прорив”.

Завърши инсталирането на площадки за оборудване за производство на таблетки от смесено нитридно уран-плутониево (СНУП) гориво. Започна инсталирането на основното технологично оборудване в осем участъка от линията за карботермичен синтез на и линията за производство на таблетки ядрено гориво.

Модулът за производство на плътно СНУП гориво ще се превърне в един от основните елементи на енергийния комплекс, който включва енергоблок с мощност 300 MW с реакторна установка на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300, както и затворен ядрено-горивен цикъл към към централата.

Както отбеляза президентът на АО «ТВЭЛ» Наталия Никипелова по време на посещението си в АО «СХК» през февруари 2021 г., завършването на монтажа на основното технологично оборудване на модула за фабрикация-рефабрикация на горивото се планира през 2021 г.

Общо през 2021 г. на площадката на ОДЕК строително-монтажните организации ще трябва да положат 165 км електропроводи на площадката на ОДЕК, да инсталират вентилационни системи на площ от около 8 хиляди квадратни метра. м., да монтират 450 тона технологично оборудване.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-209554

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари