ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Председателят на Булатом Богомил Манчев разсея някои заблуди за трансфера на проекта и оборудването от Белене в АЕЦ „Козлодуй”

09.02.2021

Заблуда е, че предвиденото за АЕЦ „Белене“ оборудване може да се премести и веднага да се ползва за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.
Това заяви в „Лице в лице“ по bTV председателят на българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев.
Той обясни, че е необходим нов проект, а от изхарчените до момента пари ще бъдат загубени около 250 млн. евро.

 

„Ако през 2012 г. правителството взе решение за спиране на проекта АЕЦ „Белене“ поради финансова невъзможност, днес финансовата невъзможност е втори въпрос. Зелената сделка е факт и ние трябва да решим този въпрос – първият е как да заместим 18 млн. мегаватчаса с чиста енергия“, каза Манчев.

По думите му от техническа гледна точна и на двете места може да се реализира проект. От лицензионна гледна точка – ще изгубим 8 г. работа по АЕЦ „Белене“.

„Там няма нищо – една нива, а площадка „Белене“ е най-готовата в света, има много подготвителна работа, проектът е минал всички етапи на техническия проект, има всички разрешителни“, коментира енергийният експерт.

Манчев заяви, че ще са необходими поне пет години за подмяната на руското ядрено гориво.

Той обясни, че е изключително важен въпросът дали седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде изграден с помощта на стратегически инвеститор или изцяло с държавно финансиране. Прогнозната му стойност е между 6-7 милиарда евро.

„Винаги подобряването на нещо старо е по-скъпо, отколкото нещо ново. Всички сме си изпатили вкъщи, когато сме правили ремонт на мивката в кухнята. Ако си купиш нова е по-евтино.
Тук е абсолютно същото – технически не е трудно да се монтира, но лицензионно ще трябват 5-6 години и още толкова за изграждане„, допълни експертът.

Tags: , ,

One Response to Председателят на Булатом Богомил Манчев разсея някои заблуди за трансфера на проекта и оборудването от Белене в АЕЦ „Козлодуй”

 1. TSO on 09.02.2021 at 15:35

  „а от изхарчените до момента пари ще бъдат загубени около 250 млн. евро.“

  Тук Бого подхожда с разчет към социалния плурализъм и с уклон към душевните нужди и човешките потребности на жителите на „плоската земя“, които си „искат живота“.

  Нека да погледнем нещата от една друга позиция. Позицията на знаещия и можещия. Един стар проект е бил наситен с едни предишни знания. В рамките на неговото развитие са харчени някакви пари, срещу които са укрепени фундаменталните знания и са развити нови хипотези, които имат право на живот. Немалка част от тези средства са изразходвани точно за такива цели и точно при него (в РИСК-а). Гаранция, че новите потоци ще са твърдо към него, няма, а това може би е и причината за намеците „да не се харчат“ други пари.

  За съжаление или радост, „умовете“ имат тенденция да мигрират от хранилка на хранилка, а мениджърът на хранилката може да е един или друг, стига да е в крак с времето.

  Проектният, лицензионният и инженеринговият процес ангажират качествени умове, които ще бъдат загубени, ако се отговори на потребностите на масите. Не е добре умове да се губят, а маси има достатъчно.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари