ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Framatome е първата компания в света, завършила пълен цикъл на изпитване на толерантно гориво

08.02.2021

Френската компания разработи устойчиво на аварии гориво, наречено GAIA Enhanced Availability Tolerant Fuel (EATF) по програмата PROtect с подкрепата на Министерството на енергетиката на САЩ.
Проектът GAIA EATF стана първият сред разработките на толерантно гориво в света, който успешно премина пълен цикъл от изпитания в действащ реактор.

 

 

През пролетта на 2019 година четири горивни касети, произведени в завода на Framatome в Ричланд (САЩ), бяха заредени в реактора на втори енергоблок на атомната електроцентрала Vogl в щата Джорджия.
След изтичане на 18-месечния горивен цикъл те бяха извадени от активната зона и изпратени за изследване.
Сега експлоатационните характеристики вече са потвърдени.
GAIA EATF стана първото толерантно гориво, преминало през пълен цикъл на изпитване в работещ реактор.

Подробности

Горивната касета на толерантното гориво на Framatome се отличава с хромово покритие, нанесено върху тръбичките (обвивката) на топлотделящите елементи от циркониева сплав M5.
Горивните таблетки имат по-високо съдържание на хром. Той е по-устойчив на окисляване от обикновено използвания цирконий, което трябва да намали образуването на водород в случай на изтичане на топлоносителя (охлаждаща течност).

Преди началото на промишленото производство на новия вид гориво се планира изследване на GAIA EATF по време на още две 18-месечни кампании в реактора.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари