ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В трети блок АЕЦ „Фукушима-1“ започна изваждането на повредени касети ядрено гориво

06.02.2021

Операторът на атомната електроцентрала (АЕЦ) „Фукушима-1“ започна да изважда от басейна на третия реактор четири деформирани по време на аварията горивни касети.
Това съобщи на 5 февруари телевизионната и радиокомпания NHK.

 

 

 

Отбелязва се, че работата се извършва от специалисти на японската енергийна компания Tokyo Electric Power, използвайки оборудване, разработено съвместно с Toshiba Energy Systems & Solutions Corporation.
Общо басейнът на третия реактор съдържа 566 касети с отработено ядрено гориво, от които четири са повредени по време на аварията.

На 1 февруари експерти от японското правителство предложиха да се оттича водата от атомната електроцентрала в Тихия океан. Властите на страната са гарантирали безопасността на подобно изтичане.

В същото време на 27 януари стана известно, че в горните части на трите пострадали при инцидента енергоблокове на Фукушима-1 са открити зони с изключително висока радиоактивност.

Инцидентът в атомната електроцентрала „Фукушима-1″ се случи през март 2011 г., когато системите за електрозахранване и охлаждане на централата се провалиха в резултат на цунами. В резултат на това ядреното гориво се стопи в три реактора, като прогори корпусите им. Това беше придружено от експлозии на водород и отделяне на голям обем радиоактивни вещества, което доведе до замърсяване на зоните в съседство с централата.

Източник:Известия

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари