ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингхаус електрик – Швеция” подписаха договор за анализ на безопсността за лицензиране и внвдряване на алтернативно гориво – съобщение на Министерството на енергетиката + коментар

05.02.2021

Диверсификацията на ядреното гориво е в съответствие с политиката на ЕВРАТОМ за гарантиране на непрекъснатата и безопасна работа на ядрените мощности.
Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на церемония за подписване на договор за анализ на безопасността на блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД при внедряване на алтернативен тип ядрено гориво.

Договорът бе подписан от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов и Азис Даг, вицепрезидент и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик“ – Швеция в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланиците на САЩ и Кралство Швеция в България – Н. Пр. Херо Мустафа и Н. Пр. Катарина Рангнит.

По думите на министър Петкова, с подписването на този договор правителството изпълнява един от основните си приоритети в енергетиката – този за диверсификация на енергийните ресурси.
Тя акцентира върху факта, че, въпреки пандемията, пътната карта, подписана с Агенцията по доставките на ЕС за диверсификацията на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД, се изпълнява.

Подписаният договор е начало на втория етап от процеса по лицензиране на горивото на Уестингхаус за използване в АЕЦ „Козлодуй“. След завършване на този етап се очаква Агенцията за ядрено регулиране да разгледа техническото решение за внедряване на касетите на Уестингхаус в АЕЦ „Козлодуй“.

В Европейската стратегия за енергийна сигурност от 2014 г. се изисква цялостно диверсифицирано портфолио на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено- горивния цикъл на всички оператори на ядрени централи в ЕС. Намаляването на зависимостта от един доставчик е в съответствие с политиката на ЕВРАТОМ за гарантиране на сигурността при производство на електроенергия за населението и промишлеността на страните членки на ЕС.

Във връзка с това в АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД е разработена и внедрена програма за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за блокове 5 и 6 на централата.

Източник: https://www.me.government.bg/bg/news/aec-kozlodui-i-uestinghaus-elektrik-shveciya-podpisaha-dogovor-za-analiz-na-bezopasnostta-za-licenzirane-i-vnedryavane-na-alternativno-gorivo-2872.html

Коментар на редактора

Както е известно на ядрената общност на пети и шести енергоблок се експлоатират различни типове касети с руско ядрено гориво.

Ситуацията до момента

До преди малко повече от година битуваше мнението, че харизваме 5 блок на Westinghouse за разпореждане с горивото, а шести блок остава за руснаците. Диверсификацията се реализира чрез наличието на два завода в Русия.
Знае се, че горивото на Уестингхаус е разработено за повече от десетилетие на базата на касетите ТВСА, които се използват на украинските АЕЦ.
Алтернативно гориво на базата на ТВС-12, което се използва единствено на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ изобщо не е разработвано.

Каква е алтернативата?

Русия (ТВЕЛ) е враг за САЩ, ЕС и АЕЦ „Козлодуй” и трябва да бъде мачкан!
Как? Елементарно!

В продължение на няколко горивни кампании в процеса на презареждане – касетите с ТВС-12 се заменят с ТВСА (като на 5 блок).
И шести енергоблок е готов за работа с алтернативното гориво на Уестингхаус без никакви разходи от негова страна за разработване, изпитване и внедряване на съответното алтернативно гориво.
Това е севроатлантическа солидарност в действие.

Висящ въпрос:

Какво ще правим с ОЯГ?
Westinghouse не приемат и нямат намерение да приемат обратно за преработка ОЯГ.
И за това е предвидено решение: Емисарите на амариканската “Holtec” от много години обикалят АЕЦ “Козлодуй” с идеята да ни построят Сухо хранилище за ОЯГ от ВВЕР-1000 или да го пращаме в Украйна за съхранение при неизвестни условия.

Tags: , ,

One Response to АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингхаус електрик – Швеция” подписаха договор за анализ на безопсността за лицензиране и внвдряване на алтернативно гориво – съобщение на Министерството на енергетиката + коментар

 1. Красимир Христов on 05.02.2021 at 15:51

  В медийните изяви на правителството и АЕЦ по въпроса не се съобщават основни елементи от договора като: Срок на действие; цена; стъпките и резултатите, които се очакват и т.н.
  От неформалните разговори с читатели на сайта стигнахме до извода, че старата болест (недоизказаните истини) се задълбочава. Това не само работи срещу имиджа на централата, но и създава атмосфера на недоверие.
  Например, много хора помислиха, че диверсификацията на горивото съвсем скоро ще бъде факт (при следващата презарядка)!
  Според мен тук информацията куца, а проблемът се превръща (остава) хроничен.
  Ако всички процедури бъдат спазени първите касети с алтернативното гориво на Westinghous ще бъдат заредени в активната зона на реактора след 4-5 години, а изцяло хомогенна зона с американско (шведско) гориво е въможна след 7-8 години. Това е моето виждане.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари