ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Саудитска Арабия ще се превърне във „втора Германия“ в сектора на ВЕИ: министър на енергетиката

02.02.2021

Саудитска Арабия ще стане „втора Германия“ в сектора на възобновяемите енергийни източници, заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд по време на срещата на върха на бъдещата инвестиционна инициатива (Future Investment Initiative - FII) в столицата на Саудитска Арабия Рияд.

 

 

Страната реализира програма за замяна на горивата в енергетиката и ще спре да използва петрол за производство на електроенергия. 50% от горивото в този сектор ще бъде газ, а останалото ще идва от възобновяеми енергийни източници, – каза Абдулазиз бин Салман [затова ще стане „Германия“, защото делът на възобновяемата енергия в производството на електроенергия трябва да достигне 50%].
„Благодарение на това ще спестим хиляди и стотици хиляди барела петрол“, който вместо „да бъде изгубен“ може да бъде изнесен.

„Ние сме много внимателни към проблема с изменението на климата“, каза министърът. „Ние, като правителството на тази страна, се ангажираме с неутралността на емисиите“ [вероятно говори за въглероден неутралитет]. Министърът обаче не даде никакви подробности и срокове.

От речта не следва, че Саудитска Арабия възнамерява по някакъв начин да намали сериозно производството и потреблението на въглеводороди. В същото време тя работи в сътрудничество с международната общност по кръговата въглеродна икономика (CCE).

Принц Абдулазиз бин Салман каза още, че Саудитска Арабия работи с много страни в областта на „чистия“ и син водород. „Бих могъл да кажа, че ние ще бъдем пионерите в използването на син водород и зелен водород“, добави той.

Източник: https://elektrovesti.net/74347_saudovskaya-araviya-stanet-eshche-odnoy-germaniey-v-sektore-vie-ministr-energetiki

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19