ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Първият Дракон влезе в търговска експлоатация

31.01.2021

Блок 5 на АЕЦ Fuqing с реактор Hualong One беше пуснат в търговска експлоатация. Това е съобщено на 30 януари 2021 г. от китайската корпорация CNNC.

Fuqing-5 стана първият блок в света, пуснат в експлоатация с Hualong One.

В съобщението на корпорацията се отбелязва, че по този начин Китай се превръща в четвъртата страна, усвоила реакторни технологии от трето поколение (след САЩ, Франция и Русия).

Заслужава да се отбележи, че Южна Корея с нейния проект APR-1400 липсва в списъка на тези страни в съобщението на CNNC.

Проектът Hualong One, известен също като HPR-1000, е разработен от CNNC Corporation. Правата на интелектуална собственост за проекта са изцяло собственост на китайската страна.

Председателят на CNNC Юй Цзянфен (Yu Jianfeng) коментирайки въвеждането в експлоатация на Fuqing-5, заяви, че корпорацията ще ускори масовото изграждане на енергоблокове с реактори Hualong One и ще продължи да разработва нови серийни технологии за популяризиране на Hualong One в чужбина и за строителство в Китай като част от програмите за постигане на въглероден неутралитет.

Технически и икономически подробности

Изграждането на блок Fuqing-5 протича в съответствие с графика при осигурена безопасност и качество на работата.

Hualong One има проектен живот от 60 години. В активната зона на реактора има 177 топлоотделящи сборки (ТВС); частичното презареждане се извършва на всеки 18 месеца.
Проектът използва комбинация от системи за активна и пасивна безопасност. В съответствие с международните изисквания, сградата на реактора е покрита с двойна обвивка (оболочка).

Мощността на енергоблок с реактор Hualong One е около 1200 MW (e). Всеки блок може да произвежда до 10 милиарда kWh електроенергия годишно, което покрива нуждите на близо 1 милион души в страни с умерено ниво на развитие.

Според PRIS електрическата мощност на блока Fuqing-5 е 1150 MW (e) бруто и 1000 MW (e) нето.
Въпреки това, за блока Zhangzhou-1 в процес на изграждане с HPR-1000, цифрите са по-високи – 1212 MW (е) бруто и 1126 MW (е) нето.

Чрез експлоатацията на блоковете с Hualong One ще бъде възможно да се спестят 3,12 милиона тона въглища годишно, както и да се намалят емисиите на CO2 с 8,16 милиона тона годишно.

Пускането в експлоатация на един блок от Hualong One е еквивалентно на засаждане на 70 милиона дървета годишно, се казва в изявление на китайската корпорация.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz02/a0995.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари