ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Разходите по изграждането на АЕЦ „Hinkley Point C” се увеличават с 500 милиона британски лири, а закъснението расте

28.01.2021

Френският оператор на атомни електроцентрали EDF отново преразгледа очакваните разходи за АЕЦ „Hinkley Point C” в Обединеното кралство. Поради пандемията от коронавирус, очакваната дата на пускане на централата е отложена за 2026 година, а цената и се е увеличила с около 500 милиона паунда.

 

 

Групата, която финансира изграждането на централата с китайския си партньор CGN, заяви, че очаква проектът да струва до 23 милиарда британски лири, въпреки че предишна оценка през 2019 г. е имала прогнозна цена от 22,5 милиарда британски лири.

EDF котира разходите по цени от 2015 г., но реалната сметка вероятно ще бъде по-висока, ако се отчете инфлацията.

Компанията заяви в сряда, че първата електроенергия се очаква през юни 2026 г., докато преди се смяташе, че ще блокът ще бъде включен в паралел с енергийната система до края на 2025 г.
Компанията не успя да навакса работата, която беше отложена миналата година в разгара на първия локдаун в Обединеното кралство.

„Десет месеца след началото на пандемията все още сме изправени пред нея с пълна сила“, каза Стюарт Крукс, управляващ директор на Hinkley Point C.
„Въпреки че вече можем да увеличим броя на хората по време на пандемия от по-малко от 2000 на повече от 5000, изискванията за социално дистанциране все още ограничават броя на хората, които могат да бъдат наети“, каза той.

Крукс добави, че „по-дългият период на строителство също увеличава някои разходи – както и намалява оперативната ефективност в дългосрочен план в условията на Covid-19″.

Той обаче настоява, че британските потребители няма да поемат тези допълнителни разходи.

За справка

Строителството на АЕЦ „Хинкли Пойнт С“ започна на 17 декември 2018 г. Строителството се извършва от EDF NNB Generation Company, британско дъщерно дружество на френската държавна EDF, инвестицията в проекта се осигурява от втория участник в проекта, китайската държавна енергийна компания CGN.
Новата атомна електроцентрала трябва да задоволи до 7% от нуждите на Великобритания от електроенергия.

Първоначалната цена на проекта беше 19,6 милиарда лири, а въвеждането в експлоатация на първия енергиен блок беше планирано за 2023 година.

През септември 2019 г. разходите за изграждане на двата блока с EPR-1600 се увеличиха с 1,9-2,9 млрд. Паунда, варирайки от 21,5 млрд. до 22,5 млрд. Паунда.

Източник: https://elektrovesti.net/74300_stoimost-aes-hinkley-point-c-vyrosla-na-500-millionov-funtov-sterlingov

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19