ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Три сценария за развитие на ядрената енергетика

28.01.2021

Светът преживява бързи, фундаментални трансформации на енергийните системи благодарение на новите технологии, развиващи се с ускорени темпове.
Ядрената енергия очевидно ще бъде част от световния енергиен микс през следващите десетилетия, а делът ѝ, както и темпът на развитие, ще зависят от редица фактори като скоростта на иновациите в сектора, енергийните политики и механизмите за финансиране.

 Учени от Държавния физико-енергиен институт в Обнинск разглеждат няколко сценария за развитието на ядрената енергетика в Русия през следващите 80 години.
Докладът им е публикуван в списанието Nuclear Energy and Technology, което се поддържа от Националния изследователски ядрен университет (МИФИ).

Първият сценарий включва само реактори с топлинни неутрони. Другите два са двукомпонентни – със „своевременно“ въвеждане в експлоатация на реактори на бързи неутрони (базов сценарий) и забавеното им пускане.

Резултатите от анализа за всички сценарии показват най-голям потенциал за двукомпонентна система. Дори опцията със забавено пускане в експлоатация на бързи реактори има по-голям потенциал, в сравнение с първия сценарий, защото по този начин ще се намали обема на отработеното ядрено гориво и ще се оптимизира използването на количествата естествен уран.

Източник: https://mephi.ru/content/news/1810/129810

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари