Кампания за популяризиране на хранителни продукти от околностите на повредената атомна централа „Фукушима-1″ стартира от държавната агенция за възстановяване във връзка с десетата годишнина от катастрофата в атомната електроцентрала, предаде NHK на 25 януари
Като част от събитието на участниците беше показан видеоклип, показващ риболова край бреговете на град Иваки (префектура Фукушима, Япония) и процеса на проверка за наличието на радиация в него.
Освен това готвач от префектура Фукушима даде онлайн урок за това как правилно да се подготви камбала, за да приготвите храна от италианската кухня.
Съобщава се, че някои от участниците са били убедени в безопасността на продуктите от тази префектура и също са решили да използват местни риби за храна.
Агенцията ще продължи да насърчава безопасността на такива продукти чрез подобни събития и по други начини.
За справка
На 11 март 2011 г. се случи силно земетресение край източния бряг на Япония и предизвиканото от него цунами доведе до катастрофата в атомната електроцентрала Фукушима-1.
Вълната наводни централата, което доведе до нейното обезточване и отказ на всички аварийни охладителни системи на реактора.
След началото на неконтролирана ядрена реакция се случват експлозии, водещи до изпускане на радиоактивни елементи в атмосферата.
Освен това в океана е изхвърлено значително количество радиоактивна вода, замърсена с изотопите на йод-131 и цезий-137. По-късно радиоактивни изотопи от централата са открити в малки количества във водите на канадския континентален шелф, разположен от другата страна на Тихия океан.
Източник: Красная весна