ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЯР е издала разрешение за инсталиране на американската система за преработка на твърди радиоактивни отпадъци за 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй”

27.01.2021

Американската компания за управление на радиоактивни отпадъци AVANTech получи одобрение от АЯР за своята технология за усъвършенствано втвърдяване на полимери (APS™), която ще се използва за преработка на рециклирани утайки и отпадъчни смоли в АЕЦ „Козлодуй”.

 

През 2018 г. консорциум на AVANTech и българската компания Risk Engineering Limited (REL) сключиха договор с Държавното предприятие за радиоактивни отпадъци на България (ДПРАО) за проектиране, изграждане и експлоатация на съоръжение за преработка на радиоактивни влажни твърди отпадъци в АЕЦ „Козлодуй”.

Проектът включва безопасно оползотворяване, кондициониране и третиране на „исторически” влажни твърди отпадъци от първите четири блока на АЕЦ Козлодуй с реактори ВВЭР-440, които бяха затворени между 2002 и 2006 г. съгласно условията на присъединяването на България към Европейския съюз.

Подробности

AVANTech проектира и произвежда цялото оборудване, включително технологии за добив, третиране и кондициониране на радиоактивни отпадъци, а българската компания REL ще поеме управлението на операциите на място.

Българската компания ДПРАО получи одобрение за техническия проект на консорциума, използващ APS™, базиран на тестове на място, проведени с радиоактивни отпадъци.
Очаква се, че използването на технологията APS™ за обработка на радиоактивни отпадъци ще намали общия обем отпадъци поне четири пъти в сравнение с циментирането, което ще доведе до намаляване на количеството съхранявани отпадъци и значителни икономии за ДПРАО.

Понастоящем необходимото оборудване за проекта се произвежда в завода на AVANTech в Колумбия, Южна Каролина. Инсталирането и тестването на оборудването на място е планирано за лятото на 2021 година.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/01/26/110827

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари