ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Може ли водата да се пречисти от микропластмаси?

25.01.2021

През втората половина на 20-ти век пластмасата изглеждаше най-добрият материал в света. Беше относително евтин и можеше да бъде оформен във всякаква форма – чудеса! Ето защо започнаха да правят опаковки, играчки и много други неща от него.
Но по-късно се оказа, че този материал не се разлага в продължение на 1000 години и силно замърсява околната среда. Освен това сега пластмасовите бутилки и други боклуци лежат с купища по земята и дъното на моретата.

Повечето от микропластмасите не се виждат от човешкото око, но има и много големи частици

Микроскопичните частици, които плават във вода и са невидими за нас, също са голяма опасност.
Те лесно проникват в организмите на хора и животни и се натрупват в големи количества.

За да прочистят планетата от микропластика, учените се опитват да разработят технология за пречистване на водата от всички тези отломки. Изглежда, че канадските изследователи почти са успели. Те са разработили технология, която използва електричество за превръщане на микропластмасите в безвредни вещества.

Основният източник на микропластмаси

Микропластика обикновено се наричат пластмасови частици с диаметър по-малък от 5 милиметра.

Преди се смяташе, че тя се отделя от пластмасовите отпадъци, които лежат на купчини по цялата територия на нашата планета.

Но се оказва, че облеклото е най-големият източник на малки частици. Факт е, че модерните тениски и други предмети от гардероба понякога се състоят от 60% найлон и други синтетични влакна.
По време на пране тези влакна се отлепват от дрехите и навлизат в отпадъчните води. И тогава частиците навлизат в световния океан, където се поглъщат в големи количества от риби и други живи организми. 

Цялото ви синтетично облекло е източник на микропластика

Микропластиката се намира в доста големи количества дори в човешкото тяло. Ние поглъщаме тези частици заедно с вода, морски дарове и други храни.
Според Световната здравна организация микропластмасата не може да навреди на човешкото здраве. Но това не може да бъде сигурно без дългосрочни изследвания.

Следователно проблемът със замърсяването на водата с микропластмаси никога не трябва да се пренебрегва.
Освен това тези частици са очевидно вредни за здравето на животните и рибите.

Подробности на: https://hi-news.ru/technology/mozhno-li-ochistit-vodu-ot-mikroplastika.html

One Response to Може ли водата да се пречисти от микропластмаси?

  1. Красимир Христов on 25.01.2021 at 11:35

    Разработен е нов метод за неутрализиране на микропластмасите във водата още при източника на замърсяването: https://www.nanonewsnet.ru/news/2021/novyi-metod-razlagaet-mikroplastik-pryamo-v-istochnike-zagryazneniya

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари