ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй” – Отговорните фактори споделят причините за аварийното спиране на 5 блок

23.01.2021

Похвално е, че тази ситуация бе обяснена достатъчно подробно пред СМИ.
Въпреки това АЕЦ не публикува подробностите, който се наложи медийте да изискват.
Това е рецидив от грешния стил да не се дават почти никакви подробности.
А там, където няма информация идват инсинуациите, което само вреди на имиджа на централата.

 

Предлагам ви част от публикация на БНР (https://bnr.bg/horizont/post/101408770/peti-blok-v-aec-kozlodui-e-spral-rabota-prez-noshtta ):

Заместник изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов обясни по-рано, че причината за спирането на 5-и блок е:

„Неправилна манипулация на оперативния дежурен персонал, който е трябвало да подготви за планов текущ ремонт едно електрическо табло за днешния ден по светлата част, когато ремонтният персонал е на работа“.

Неправилните действия на персонала в крайна сметка водят до задействане на защитата на реактора и той спира.

Това не води до някаква опасност, каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

В момента, в който 5-и блок спира, са били натоварени термичните и водните централи, казва изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Предстои да бъде направен цялостен анализ на ситуацията и да се предприемат мерки:

„Които обикновено са организационни мерки за недопускане на подобни случаи. Вероятно ще се мине през инструктаж на персонала, сигурно ще минат допълнителни изпити и така нататък“, каза още Цачев.

Tags: , , , ,

4 Responses to АЕЦ „Козлодуй” – Отговорните фактори споделят причините за аварийното спиране на 5 блок

 1. TSO on 23.01.2021 at 14:19

  Авария е вид опасно произшествие, нещастен случай, известен още като непреднамерен акт, нежелано и непланирано събитие, което би могло да бъде предотвратено, ако обстоятелствата, довели до произшествието, са взети под внимание и са предприети необходимите мерки за предотвратяването му. Може също така да се използва термина злополука, при положение че се вземат предвид факторите, които увеличават риска от тежки наранявания и намаляват честотата и тежестта на нараняванията. Аварията има потенциала да доведе до разрушения на даден обект или на околната среда, като при това застраши живота на хора и животни[1].

  [1] – Robertson, Leon S. Injury Epidemiology: Fourth Edition. Lulu Books, 2015.

  Взето е от Уикипедия, за да е по-ясно на четящите.

  В ядрената сфера си има нормативно определен от IAEA списък на термините и тяхната значимост.

  Авариите в ядрената сфера са няколко, те се изучават с години, вадят се поуки, пишат се концепции за подобряване на защитните бариери и т.н.

  В конкретния случай говорим за непланово задействие на аварийната защита на реакторната установка по критерий 4 от 4 изключили главни циркулационни помпи. Изключването е предизвикано от отпадаане на захранващото напрежение на датчици, контролиращи поведението на тези помпи в реално време. Загубата на такава информация е предпоставка за липса на контрол на състоянието, като е възможно възникване на тежки дефекти по контролираното оборудване. В тази връзка, правилното и логично действие, е неговото автоматично спиране. При липса на разход на топлоносител, който разход се осигурява от работата на ГЦП, е необходимо да бъде прекратена верижната реакция, което от своя страна ще намали процеса на топлоотделяни от топлоотделящите елементи. Това се организира чрез въвеждане на органи за регулиране на СУЗ (борни пръти), които заглушават ядрената реакция. Натам следва намаляване на паропроизводствто, поддържане на параметрите на връзката турбина-генератор до достигане на безопасен инерционен момент, като спирачка на въртенето е ЕЕС, достигане до състояние на моторен режим, когато генераторът се върти от системата, а не от парата на турбината, разкъсване на електрическата връзка с ЕЕС чрез изключване на генераторния прекъсвач, оставане на енергоблока на собствени нужди, захранен през блочните трансформатори от ЕЕС.

  Т.е., тук проблем не се наблюдава.

  Идентифициран проблем за пореден път е човешка грешка, довела до непланово спиране на енергоблока и загуба на финансови и имиджови позиции. Това от сила може да се нарече събитие, и с много натискане, заради прецедентите с такъв източник – инцидент.

  Написах всичко, за да не се спекулира с термини и да се напряга и без това обърканият вече народ. Логиката е дадена в опростен вид, за да е полезна и за неспециалисти. Засегнатите страни може пак да започнат да се заяждат за запетайките, но фактът на деградиране на качествата на човешкото поведение в ядрената сфера за пореден път напомнят за себе си.

 2. Петър Пенчев on 26.01.2021 at 18:44

  Уважаеми TSO, изненадахте ме с такова Ваше усукване по килифарски. И дума няма че това е Грешка на висококвалифициран и високоплатен Оператор и че трябва същият да се подложи на санкция, на изпит… или той е от “свещените крави”.

  • TSO on 26.01.2021 at 21:50

   Не, обикновен човек си е, ако това ще трогне някого.

   Тук нещата с наказването, жаждата за отмъщение, незабавното линчуване и други методи на Светата инквизиция, ще бъдат подминати с усмивка.

   Загубите от незначителни по своята същност грешки, водят до милиони левове щети, без да се брои пострадалият имидж на дружеството, който няма пряко финансово изражение в конкретния момент, но може да повляе върху решенията за желание за партньорство от други стопански субекти в едно бъдещо време.

   Казано по друг начин, съизмерима финансова санкция не е възможна. Асиметричната би показала слабост на преките ръководители. Има всякакви, не ме вълнуеа този аспект на ситуацията, защото не е най-важно с колко ще порежат човека, а доколко той ще прояви критичност към своето поведение.

   Ако болката е основно заради финансовото наказание, то проблемът отново е в средния властови ешалон, който си ги отглежда такива, за да си ги ползва за отдушник.

   Подчертавам, че грешката не е направена от ядрен оператор. В АЕЦ има всялакви оператори.

 3. Красимир Христов on 26.01.2021 at 21:08

  Уважами г-н Пенчев, първо трябва да благодарите на ТСО, че Ви отваря очите за неща, за които по-голямата част от аудиторията е в неведение. След това като сте осмислили написаното сигурно щяхте да направите коментар по същество.
  Така илиза, чр изобщо не сте прочели написаното: Предстои да бъде направен цялостен анализ на ситуацията и да се предприемат мерки:

  „Които обикновено са организационни мерки за недопускане на подобни случаи. Вероятно ще се мине през инструктаж на персонала, сигурно ще минат допълнителни изпити и така нататък“, каза още Цачев.
  Нали помните поговорката – Едно си баба знае и това си бае.
  Сега по същество. Всеки наряд за работа се подготвя предишния ден и в него се разписват организационни, технически и т.н. мерки за изпълнение на задачата. След това той минава през няколко ръце (умове) на отговорни лица за да стигне до изпълнитрля на работите и бригадата.
  Когато се налага съоръжението да бъде предварително подготвено за работа – това се извършва от ИЗПЪЛНИТЕЛСКИЯ оперативен персонал по начина описан в съответния документ (наряд, бланка и т.н.).
  Според мен, без да се опитвам да гадая, грешката е на екипа извършващ подготовката на съоръжението.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари