ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй“ – информационно съобщение

22.01.2021

На 22.01.2021 г. в 1 часа и 16 мин. пети блок на АЕЦ „Козлодуй” бе изключен от енергийната система на страната след задействане на аварийната защита на реактора. Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми.
Причината за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка.
В момента се извършват подготвителни дейности за пуска на блока, който се планира да стане до края на деня.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” работи в съответствие със съгласувания с „Електроенергиен системен оператор” ЕАД график за натоварване.

Tags: ,

4 Responses to АЕЦ „Козлодуй“ – информационно съобщение

 1. Красимир Христов on 22.01.2021 at 10:05

  Истински късмет е, че аварийното спиране е станало в периода на минимално натоварване на енергийната система.
  Въпреки, че отпадането на около 1080 MW не е безобидно за електроенергийната система, поради минималното натоварване (малко над 4 GW ) по това време те са компенсирани в оперативен порядък.
  Ако се бе случило при товар над 6,5 GW, това щеше да бъде изпитание за системата.

 2. TSO on 23.01.2021 at 15:25

  … след задействане на аварийната защита на реактора.

  Необходимо е да се внесе яснота и в термина „аварийна защита“ (АЗ). Той не означава защита, която сработва при „авария“, а защита, която има за задача, да предотврати развитието на някакъв неблагоприятен процес, който би могъл да доведе до авария, по терминологията на ядрената индустрия.

  Често действие на АЗ се асоциира с наличие на авария. Не е така. Следва да има ясна диференциация кога АЗ е работила правилно и в обем, който е предотвратил възникването на авария, или е имало забележки в работата й, като други бариери са препятствали появата на авария или нейното разрастване.

  Като с работата. Има свършена работа, както и изпълнение на задача със забележки, които е могло, или са довели, до несъответствия.

  Добре свършена работа е нонсенс. Всяка работа, която е довела до желания резултат, съгласно предварително определените критерии за успешност при нейното изпълнение, както и със спазване на нормативната база, която определя рамката и поведението при изпълнение на задачата, се отчита като свършена работа. Добре е излишно. Напомня за похвала към куче. Well done, my dog!

 3. Петър Пенчев on 26.01.2021 at 18:36

  Аз пък се чудя защо не сте коментирали чутото от мен по БНР Хоризонт от устата на Ал. Николов: “ Спирането е грешка на Оператор … заради едно незначително ел.табло”,

  кажете нещо, уважаеми TSO.

 4. TSO on 26.01.2021 at 21:40

  Оператор да се разбира като лице от оперативния персонал в рамките на текущата смяна.

  Да, има грешка, причините за която се разследват във всички възможни аспекти.

  Таблото наистина е повече от незначително, но нуждата да бъде извършена някаква работа по него от бригада от ремонтния персонал, изисква предварително изпълнение на технически и организационни мерки за безопасност.

  Точно обема на тези мерки, желанието работата да се свърши „добре“ и т.н. довеждат до действия, които водят до обезточване на датчици, действие на защити, развитие на преходен процес и довеждане на оборудването до стабилно състояние.

  Кой точно колко процента вина има за случилото се е без значение, а пък цитиране на конкретни длъжности или имена дори ще има деморализиращ ефект. Хората ще спрат да работят, за да не би да сгрешат.

  Причината е човешка грешка, което трябва да е повод за анализ на нагласите на персонала съвместно с мотивиращите го фактори.

  За надменноста вече писах при предишната случка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари