ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност

21.01.2021

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност.
В тази връзка днес правителството одобри доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй“.
Действията по проекта са в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси.

 

 

В рамките на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов и припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ „Козлодуй“ да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика.
„Целта бе да търсим възможност за реализация на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ на одобрената с решение на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ и влязлата в сила оценка за въздействие на околната среда по отношение на този проект“, подчерта Петкова.
Със заповед на министъра на енергетиката се сформира работна група от експерти от АЕЦ „Козлодуй“, АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“, както и с привлечени и международни експерти. В рамките на вчерашния ден бе завършен докладът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

„В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от „Уестингхаус“, тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори „AP 1000“, другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ „Белене“, уточни министър Петкова.
В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с наличното оборудване от проекта за АЕЦ „Белене“.

„Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията.
Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ „Белене“. Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието. Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

„С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок“, категоричен бе изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“.

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка.
Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

Източник: https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/do-10-godini-balgariya-mozhe-da-ima-izgradena-nova-yadrena-moshtnost

Tags: , , , ,

5 Responses to До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност

 1. Красимир Христов on 21.01.2021 at 23:58

  По-реалистично е построяването на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, отколкото на АЕЦ „Белене“, тъй като на този етап е изключително трудно да намерим стратегически инвеститор за втора атомна централа. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ в ефира на bTV министърът на енергетиката

 2. TSO on 22.01.2021 at 1:06

  Единствената разумна хипотеза за построяване на каквато и да е ядрена мощност е разчистване на полигон за реализация на нейната продукция при лоялна конкуренция от страна на всички пазарни играчи.

  Важен момент е премахването на порочната практика за кръстосано субсидиране в групата на БЕХ, което изкривява реалната пазарна позиция на някои дружества.

  Друг сериозен проблем е вътрешноведомствената вредна практика за възлагане на търговията с продукция на лица, склонни да използват своите лични убеждения за добри и лоши клиенти. Това поражда съмнения за възможност за търговия с влияние.

  • Петър Пенчев on 26.01.2021 at 18:49

   Напълно споделям казаното, но Ви моля да кажете нещо още и за:
   - натоварването още на тази територия с изхвърлянията от комините;
   - същото и с нови РАО за погребване.

   • TSO on 26.01.2021 at 21:28

    Количествата ДЖА, като процентна промяна, са достъпни в мрежата.

    Количествата отпадъци по степен на активност се предвиждат още на фаза ОВОС.

   • Куку on 27.01.2021 at 10:10

    От натоварването на тази територия се отказаха още по соц.време и не е заради изхвърлянията…

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари