ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Фукушима-1” – учение за ликвидиране на последствията от земетресение

14.10.2011

 

В авариралата АЕЦ “Фукушима-1” за първи път след стихийното бедствие от 11 март се проведоха учения за ликвидиране на последствията от земетресение с магнитуд 8,0, съобщава агенция Киодо.

 

По данни на агенцията, в учението са взели участие 30 човека, включително и ръководството на централата. По време на учението са отработени действията на персонала за подаване на морска пода за охлаждане на реакторите при извънредни ситуации, когато прекъсването на електрозахранването предизвиква спиране на помпите и резервоарът с резервна вода за охлаждане на реакторите е излязъл от строя. При разработката на учебната ситуация е използван опитът от мартенската авария. По време на учението се предвижда време за измерване на радиационния фон преди извършване на дейностите.

 

Компанията ТЕРСО, оператор на централата, е пресметнала, че за възобновяване на подаването на вода към реакторите в случай на ново земетресение са необходими 3 часа с отчитане на необходимостта от изтегляне на шланг с дължина 1,3 км. По време на учението е използван 300 метров шланг, като самото учение е завършило за час и половина.

 

Ученията се провеждат по искане на Агенцията по безопасност на ядрената енергия към Министерство на икономиката и промишлеността на Япония, въз основа на изискванията за готовност за използване на различни видове оборудване в замяна на излязлото от строя по време на извънредна ситуация.

 

Tokyo Electric Power Company (ТЕРСО) предоставя на световните средства за масова информация фоторепортаж от учението във “Фукушима-1”.

12.10.2011, 11:20 – Придвижване на пожарните автомобили

 

12.10.2011, 11:30 – Прикачване на шлангове към пожарните автомобили

 

12.10.2011, 11:30 – Изпомпване на морска вода

 

12.10.2011, 11:40 – Впръскване на морска вода с помощта на пожарен автомобил

 

12.10.2011, 11:50 – Прикачване на шланговете към възела за подаване на вода

Вчера се проведоха планираните аналогични учения в съседната АЕЦ “Фукушима-2”.

 

 

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари