ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министър Петкова: Изпълнението на европейските цели за въглеродна неутралност е невъзможно без ядрената енергетика

20.01.2021

Изпълнението на целите, които си поставя Европейският съюз за въглеродна неутралност към 2050 г., е невъзможно без развитието на ядрената енергетика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на официалната церемония за присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В онлайн събитието участваха министър председателят Бойко Борисов, генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия, зам.-главният секретар Кнудсен и  генералният директор на АЯЕ Уилям Магууд.

Присъединяването на България като 34-ият член на АЯЕ е сериозна крачка в развитието на ядрената енергетика в нашата страна, отбеляза министър Петкова.
По думите на министър-председателя Бойко Борисов, членството на България в АЯЕ е висока оценка за работата на българските ядрени специалисти и за спазването на високите норми на сигурност и безопасност при експлоатацията на ядрени съоръжения в страната.

Членството на България в Агенцията за ядрена енергия бе ключова цел от плана за действие на страната за присъединяване към ОИСР, отбеляза генералният секретар на организацията Анхел Гурия.  По неговите думи, присъединяването на България към АЯЕ е плод на постоянните усилия на цялото семейство на агенцията и на ОИСР да направи организацията по-глобална и по-приобщаваща.
Г-н Гурия акцентира върху богатия опит на нашата страна в сфери като ядрената безопасност, извеждането от употреба на ядрени реактори и други, който ще бъде от полза и за останалите членове на организацията.

Гледната точка на вашата страна е изключително важна с оглед дискусията в ЕС за постигане на нулеви въглеродни емисии, отбеляза в приветствието си и генералният директор на АЯЕ Уилям Магууд.
Той изтъкна и материалната база, кадровата осигуреност и опита на специалистите по ядрена енергетика, от които е бил дълбоко впечатлен при посещението си в България.

Агенцията за ядрена енергия е една от специализираните агенции на ОИСР в областта на енергетиката. Тя е междуправителствена агенция за сътрудничество между държави, които търсят високи постижения в областта на ядрената безопасност, технологиите, науката, законодателството и въпросите, свързани с околната среда и икономическия живот. Седалището на организацията е в Париж, Франция. В нея членуват 33 държави, които оперират почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света.

Източник: https://www.me.government.bg/bg/news/ministar-petkova-izpalnenieto-na-evropeiskite-celi-za-vaglerodna-neutralnost-e-nevazmojno-bez-yadrenata-energetika-2869.html?p=eyJ0eXBlIjoiaG90bmV3cyJ9

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари