ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Доналд Тръмп подписа указ за използването на ядрени реактори в космоса и отбраната

14.01.2021

Указът за използването на ядрени реактори с малка мощност в отбраната и космическата сфера е подписан на 12 януари от настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщи пресслужбата на Белия дом.

 

Според този документ Министерството на отбраната на САЩ трябва да разработи и демонстрира реактор с малка мощност, който може да се използва за различни задачи.

Както Белият дом отбелязва в публикацията:
„Министерството на отбраната ще разработи и приложи план за демонстриране на енергийна гъвкавост и ефективност от гледна точка на разходите на ядрените реактори с малка мощност във военен обект вътре в страната и ще тества мобилен ядрен реактор с малка мощност, който за първи път от половин век няма да се използва за задвижване на кораби, а за различни задачи.”

Досега ядрените реактори са били използвани от американските военни на подводници и самолетоносачи.
Сега обаче САЩ планират да ги използват при изследването на Луната, Марс и други космически тела, както и за далечния космос.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/01/13/110428

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари