ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – Ще има ли забрана за РФ и Китай да участват в търга за нов блок на АЕЦ „Дуковани”?

14.01.2021

През януари властите в Чехия ще определят дали потенциални участници ще бъдат изключени от търга за изграждане на нов енергиен блок в атомната електроцентрала Дуковани в югоизточната част на републиката.
Вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията на страната Карел Хавличек съобщи това във Twitter във вторник.

„В момента документацията (необходима за обявяване на търг за изграждането на енергоблока) е готова, смея да твърдя, на 95%. Единственото, което все още липсва, е политическото решение.“

„Можем да следваме пътя, когато първоначално изключим някого (от участие в търга) или някой може да участва в търга като част от консорциум.
Искаме да обсъдим това през януари“, подчерта вицепремиерът.

Този месец според него въпросът ще бъде разгледан на заседание на правителството и висши представители на водещите субекти на политическата система на републиката.
Той ще бъде посветен на обсъждането на перспективите за развитие на националната ядрена енергетика и свързаните с това въпроси на безопасността.

Хавличек подчерта, че предпочита „модела 3 + 2″. Това означава, че компании от Франция, САЩ и Южна Корея ще имат право да участват в търга без ограничителни условия.

„Не бих изключил Русия и Китай по принцип (от търга). Те биха могли да участват в него поне като поддоставчици, което би увеличило конкуренцията и в крайна сметка бихме могли да осигурим националните интереси по безопасността и в същото време да можем да намалим разходите за изграждането на енергийния блок “, каза вицепремиерът.

Търгът за изграждане на енергоблока трябва да бъде обявен тази година.

Представители на правителството не изключват това да се случи след изборите за долната камара на републиканския парламент и сформирането на нов кабинет, насрочени за 8 и 9 октомври.

Подробности на: http://www.atominfo.ru/newsz02/a0880.htm

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари