ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бившият ръководител на Пентагона призова Байдън да реформира системата за контрол над американския ядрен арсенал

13.01.2021

Бившият шеф на Пентагона Уилям Пери, на фона на политическата ситуация в САЩ, призова новоизбрания президент Джо Байдън да промени системата за контрол над американския ядрен арсенал, за да намали рисковете за международната сигурност.

 

 

В същото време стана известно по-рано, че председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси обсъжда с председателя на обединените началници на щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили как да предотврати „нестабилния“ Доналд Тръмп в последните дни от президентството му да започне военни действия или да нареди ядрена атака .

„Докато е на поста си, президентът има абсолютно право да започне ядрена война. След минути Тръмп може да разположи стотици ядрени бомби или една. Той не се нуждае от друго мнение по този въпрос. Министърът на отбраната няма право да гласува. Конгресът не играе роля“, каза от своя страна Пери в статия, написана за Politico.

Пери също посочи опасността от фалшива тревога за началото на конфликт.

„Днес фалшивите тревоги са по-вероятни, защото нашите оръжия и системи за предупреждение са уязвими на кибератаки, като неотдавнашното хакване на (компанията) SolarWinds от Русия“, казва той.

Според Пери, за укрепване на сигурността, Байдън трябва да споделя правомощието да използва ядрено оръжие с избрана група членове на Конгреса на САЩ.

„Той също така трябва да декларира, че САЩ никога няма да започнат ядрена война и ще използват атомната бомба само в отговор“, каза Пери.

Освен това той предложи на Байдън да се откаже от наземните балистични ракети, които са по-уязвими при първия удар на врага, така че президентът няма да трябва да взема прибързани решения, насочени към защита на такива оръжия.
Вместо това, заключава бившият шеф на Пентагона, Байдън трябва за да възпре потенциалния враг да разчита на базирани на подводници оръжия, които имат по-голям шанс да оцелеят срещу вражеските удари..

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/01/12/110387

Tags:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари