ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Редица европейски държави създадоха асоциация за изграждане на международно хранилище за радиоактивни отпадъци

13.01.2021

Европейската организация за развитие на хранилищата за РАО (ERDO) е създадена като мултинационална асоциация, чрез която организации от различни европейски държави обединиха усилията си след повече от 10 години подготовка за нейното създаване.

 

Преди създаването му националните организации са работили заедно в работната група ERDO, в която са участвали общо осем държави с малки количества радиоактивни отпадъци.
Целта на ERDO е да работи заедно за решаване на общи проблеми за безопасно управление на дългоживеещите радиоактивни отпадъци в тези страни и да проведе необходимото обучение за създаване на едно или повече действащи, общи многонационални решения за управление на РАО.

В рамките на асоциацията различни европейски държави работят заедно по многонационално хранилище за окончателно изолиране на радиоактивни отпадъци. След подписването на устава чрез онлайн услугата ZOOM организациите Dansk Dekommissionering (Dekom) от Дания, Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND) от Норвегия и Централната организация за радиоактивни отпадъци (Covra) от Холандия, беше създадена нова фондация в холандския град Vlissingen.
По-късно към сдружението могат да се присъединят и други организации. Сред тях са Агенцията за управление на радиоактивните отпадъци (ARAO) от Словения, Bundesministerium für Landwirt-schaft, Regionen und Tourismus от Австрия, ENEA от Италия и Fond-NEK от Хърватия.

Новият фонд позволява на тези организации да си сътрудничат по-тясно по общи въпроси за безопасното управление на радиоактивните отпадъци чрез споделяне на знания, изпълнение на съвместни проекти и насърчаване на решения на международно ниво.
Седалището на новата асоциация се намира в офиса на организацията Covra в Nieuwdorp. Членовете на борда на асоциацията са: Ewood Verhof (Холандия, като президент), Ole Kastbjerg Nielsen (Дания, вицепрезидент) и Howard Christiansen (Норвегия, касиер).

Всички европейски държави разполагат с радиоактивни отпадъци, с които трябва да се борави безопасно. Това включва изграждането на дълбоки подземни геоложки хранилища, които понастоящем са признати за единствения безопасен и надежден начин за окончателно изолиране на тези отпадъци, без да се натоварват бъдещите поколения.
В допълнение към работата по национално геоложко хранилище, някои страни проучват и възможността за споделяне на многонационално хранилище, използвайки политиката на двата пътя.

През последното десетилетие 11 организации си сътрудничиха в работната група на ERDO за разработването на политиката на двата пътя в Европа.
Работната група ERDO е създадена през 2009 г. въз основа на резултатите от проекти на SAPIERR: това са проучванията за осъществимост на международното обезвреждане на радиоактивни отпадъци в Европа, организирани от Асоциацията Arius и финансирани от Европейската комисия.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/01/12/110391

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари