ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Египет – Статут на проекта за АЕЦ „Ел-Дабаа” – подробности

13.01.2021

Преди празниците генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов посети Египет, където се срещна с президента Абдел Фатах ел-Сиси и обсъди „статута“ на проекта за АЕЦ „Ел-Дабаа“.

В преговорите участваха Амгед ал-Вакил, председател на Управлението за атомни електроцентрали в Египет (клиентът на строителството), министърът на електроенергетиката и възобновяемите енергийни източници в Египет Мохамед Шейкър, вицепрезидентът на Атомстройекспорт (инженерното подразделение на Росатом) Григорий Соснин и руският посланик в Египет Георги Борисенко.

 

Няма пробив според резултатите от преговорите, като плюс може да се счита изявлението на ал-Вакил, че строителна лицензия може да бъде издадена до средата на тази година (получаването на лицензията ще позволи изграждането на енергийни блокове), минус е, че ал-Вакил не издава лицензия, а иска, така че той определено не е този, който решава кога ще бъде издадена.

По-рано страните планираха да получат лицензия до средата на 2020 г., но COWID19. Засега процесът протича с приблизително същите темпове, както при други чуждестранни проекти на Росатом – например, забавянето във времето между споразумението за АЕЦ „Рuппур“ (Бангладеш) и получаването на лицензията за строеж беше около 7 години (2011-17), за Akkuyu „(Турция) – 8 години (2010-17).
Междуправителственото споразумение с Египет беше подписано през ноември 2015 г.

Други положителни маркери са обучението на египетски специалисти в предприятията на Росатом, работата на бъдещата строителна площадка и редовното медийно отразяване.

От друга страна, редица фактори играят срещу атомната електроцентрала – икономическата ситуация в Египет, нарастващата зависимост на дълга от Световната банка, вероятното нарастване на натиска от новата администрация на САЩ върху Сиси.

Също така е важно да се вземе предвид общият контекст на руско-египетските отношения: други важни съвместни проекти също са затънали в процес на съгласуване.

Източник: https://t.me/energy4africa

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари