ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – FDA одобри технологията за производството на молибден-99 чрез активиране на 98Mo

11.01.2021

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри технология, разработена от NorthStar Medical Radioisotopes, LLC за производство на молибден-99 чрез облъчване на мишени от концентриран молибден-98, пише „World Nuclear News”.

 

 The RadioGenix System produces Tc-99m from non-uranium based Mo-99 (Image: NorthStar)

Ръководството одобри и съответните софтуерни промени за генераторите на технеции „RadioGenix System“, предлагани от компанията.

Традиционният метод за получаване на молибден-99 е облъчване на уранови мишени, като молибден-99 се образува като един от фрагментите на делене.

NorthStar Medical Radioisotopes предлага алтернативна технология за облъчване на мишени – молибден-98 (метод на активиране).

98Mo е стабилен изотоп, съдържанието му в естествен молибден е 24,39%. В технологията „cMo-98″, разработена от компанията, мишената за молибден е предварително обогатена с молибден-98 до 98%.

Партньор на компанията за производството на молибден-99 е университетският реактор MURR.

Това е реактор басейнов тип (tank in pool) с мощност 10 MW (t). Модераторът и топлоносителят в MURR е лека вода, а рефлекторът е берилий и графит. Максималната плътност на потока на топлинните неутрони е 6 × 1014 n / (cm2s). За първи път реакторът е пуснат на 13 октомври 1966 г.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/FDA-approves-novel-non-uranium-Mo-99-production-pr

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари