ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Виетнам инсталира над 10 GW слънчеви мощности през 2020 година – влиза в ТОП-10 на света

10.01.2021

През изминалата година виетнамците са поръчали повече от 9 GW слънчеви електроцентрали на покрива! Вероятно по-голямо увеличение на мощностите за слънчева енергия през последната година ще бъде регистрирано само в две страни – Китай и САЩ.

Причината

С настъпването на 2021 г. зелените тарифи за покривни проекти, които бяха много привлекателни за инвеститорите, се намаляват. Те бяха 8,4-9,4 американски цента за киловат час с продължителност 20 години. Съответно разработчиците се опитаха да „закърпят“ максималния обем на мощностите в системата до края на годината.

 

 

През 2020 г. капацитетът на слънчевите инсталации на покрива във Виетнам се е увеличил от 378 MW на 9583 MW, които са разпределени в около 102 хиляди обекта. Освен това през декември бяха инсталирани приблизително 6,7 GW.

Цифрите са публикувани на сайта на държавната енергийна компания Vietnam Electricity (EVN).

Резултатите

Това означава, че Виетнам е изпълнил програмата си за 100 000 слънчеви покрива много по-рано – беше планирано да бъде постигната през 2025 г. – и с голямо, почти десетократно увеличение на обема – целта за производство на покриви за 2025 г. беше 1 GW.

Популярността на покривните проекти беше толкова голяма, че някои земеделски производители изградиха навеси за помещение на слънчеви инсталации и регулаторите трябваше да изяснят изискванията, като определят видовете конструкции на покривите, на които могат да бъдат разположени слънчеви централи, участващи в системата за подпомагане.

Трябва да се отбележи, че посочените тарифи не са толкова високи за малки обекти по световните стандарти. Съответно, такава висока популярност на покривното слънчево производство сред инвеститорите се дължи на ниски капиталови разходи (ниска цена на системите), които правят възможно получаването на спекулативен доход при дадена тарифна ставка.

Слънчевата енергетика е доминираща

Във Виетнам, разбира се, не се разви само сегментът на покривите. Построени са гигантски, най-големите наземни слънчеви централи в Югоизточна Азия – с мощност 450 и 550 MW.

Според базата данни IRENA инсталираната мощност на слънчевата енергетика на Виетнам в края на 2019 г. е 5695 MW.

Според Министерството на промишлеността и търговията на Виетнам (MOIT), към края на 2020 г. фотоволтаичната мощност за слънчева енергия достига 16 449 MW. По този показател Виетнам определено ще влезе в първите десет държави в света с най-голямата слънчева енергетика.

Източник: https://elektrovesti.net/74053_vetnam-ustanovil-bolee-10-gvt-moshchnostey-solnechnoy-energetiki-v-2020-godu

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари