ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Akkuyu“ – В ядрения остров на изграждащия се първи енергоблок е монтирана опорната ферма с тегло 145 тона и още новини от площадката

10.01.2021

Опорната ферма е в състояние да предпази реактора от всякакво тежести и сеизмични натоварвания във всички режими на работа на атомната електроцентрала.
Това е един от най-важните елементи на оборудването на шахтата на реактора

В енергоблок №1, с използването на тежък верижен кран Liebherr LR 13000, завърши монтирането на опорната ферма – заварена метална конструкция с тегло 145 тона, състояща се от радиални греди, които се заливат с бетон със специален състав.

Фермата с външен диаметър 9,16 m е изработена от въглеродна стомана и е проектирана за сигурно фиксиране на реактора в бетонната шахта.

Монтажът на фермата отне общо 6 седмици, от които 3 седмици бяха отделени за предварителното сглобяване на конструкцията.

Освен това, в блок 1 се планира да се извърши работа по бетонирането на реакторната шахта до нивото от +16.500 m и монтирането на упорната ферма, предназначена за закрепване на корпуса на реактора на горното ниво.

 И още нещо

Първото ниво от вътрешната защитна обвивка (ВЗО) е монтирано на енергоблок № 2 на първата атомна електроцентрала в Турция „Akkuyu“.

 

Операцията за монтиране на първото ниво на ВЗО с използване на кулокранове отне 7 дни.
Монтажът се извършва на отделни секции, всяка от които се състои от облицовъчен лист и рамка, проектирана да осигури пространствена твърдост.
Общо бяха монтирани 10 такива секции с височина 5,7 м и маса около 7,5 тона. След завършване на първото ниво, височината на херметичния обем на реакторната сграда на втори блок се увеличи до +4.950 метра. На следващия етап секциите от първото ниво ще бъдат заварени една към друга (заедно).

Вътрешната защитна черупка (оболочка) е един от ключовите елементи на локализиращата системата за безопасност на реакторното отделение. Тя позволява да се поддържа херметичността вътре в сградата на реактора при всякакви режими на работа на атомната електроцентрала.

„Имам удоволствието да отбележа, че през 2020 г. завършихме всички ключови процеси, планирани в съответствие с графика за изграждане на АЕЦ„ Аккую “.
Операциите по монтажа на първото ниво на ВЗО на блок No2 и опорната ферма на блок No1 бяха извършени както обикновено, нямаше забележки по работата на инсталационния персонал, качеството на работата беше потвърдено от специална комисия, чиито членове извършиха приемането на монтажните работи.
Уверен съм, че през следващата година ще продължим да вървим напред, без да забавяме темпото “, – отбеляза първият заместник генерален директор – директор на строящата се АЕЦ Сергей Буцких.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-207824

Tags:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари