ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новозеландските острови Токелау първи ще минат изцяло на слънчева енергия

06.08.2012

 Жителите на островната територия Токелау, намираща се под юрисдикцията на Нова Зеландия, от септември първи в света ще започнат да използват само слънчева енергия, съобщава новозеландската TV и радио компания 3 news.

През следващата седмица завършва монтажът на повече от 4 хиляди слънчеви панели, които ще осигуряват с електричество населението на атола, което е 1,4 хиляди души”, – казва ръководителят на проекта Дин Парчомчук (Dean Parchomchuk).

Проектът на стойност 7,5 милиона долара е финансиран от новозеландското Министерство на външните работи и търговията.

“Много е добре, че ние ще успеем, накрая, да се откажем от използването на дизелови електроцентрали. Изтичането на гориво създава огромни проблеми за екологията на атола. Освен това, като използваме слънчевата енергия, ние повече няма да зависим от вноса на гориво за производство на елелктроенергия”, – казва министърът на енергетиката на Токелау.

Ежегодно за тази цел се използват повече от 2 хиляди барела гориво на стойност около 1 милион долара. Новите енергийни източници ще намалят общата консумация на течни горива. Само около 3% от енергията ще се получава от кокосово масло като гориво за дизеловите генератори при изключителна облачност и разреждане на акумулаторите.

“Според нашите разчети, тази иновация ще се изплати в следващите 5  години. Използването на фотоволтаични батерии ще доведе до значителни икономии на средства, още повече, че до първия ремонт те трябва да работят, в крайна сметка, 20 години”, – добавя ръководителят на новозеландската компания Powersmart Solar – Майк Базет (Mike Bassett).

Токелау е зависима територия, част от кралство Нова Зеландия. Състои се от три атола (б.р. – острови с кръгла форма, разположени на върховете на коралови рифове) – Нукунону, Атафу и Факаофо.

Островите се показват над нивото на водата на около 3-4 метра. Жителите им разчитат, основно, на риболова и субсидиите от правителството на Нова Зеландия. Значителна част от приходите идват от издаването на пощенски марки и сеченето на монети за колекционерски цели, а също и даване под аренда на националния интернет-домейн.

Източник:РИА Новости

Б.Р. Това не е първият експеримент за използване на ВЕИ.

 През 2007 година датският остров Самсьо имаше производство 100 милиона kWh от вятърни генератори, които задоволяват основните нужди.

Подобен експеримент със фотоволтаични паркове се реализира на остров Ел-Йерро – най-малкият в Канарския архипелаг (население 11 хиляди души).

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари