ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Вятърната енергeтика в Европа нарасна със 7% през 2020 година

06.01.2021

Производството на вятърната енергетика в Европа през 2020 г. се е увеличило със 7% на годишна база до 417,9 TWh, показват данните, събрани от WindEurope на 4 януари.

 

Производството се повиши въпреки 32% спад в през седмицата, приключила на 3 януари, в сравнение със седмицата преди.
Производството през декември беше 43 TWh, 4 TWh под рекорда от декември 2019 г., но през последното тримесечие на 2020 г. производството нарасна с 2% на годишна база до 120,7 TWh.

Според WindEurope, Великобритания, Испания, Португалия, Полша и Белгия отчитат нови рекорди през декември, когато Storm Bella увеличава дела на вятъра до 31% от европейското търсене на електроенергия на 27 декември, а дневното производство – 2,4 TWh. , е най-високото от февруари 2020 година.

Напротив, вятърът покрива само 9% от търсенето на 9 декември на фона на студено и спокойно време в по-голямата част от Европа.

Колебанията на вятъра са причинили значителни колебания в дневните цени на електроенергията от близо двугодишни максимуми до отрицателни почасови цени.

Перспективите

Ако правителствата на държавите-членки на ЕС изпълнят изцяло своите национални енергийни и климатични планове (NECP), до 2030 г. Европа ще има двойно по-голяма мощност на вятърната енергетика и 50% повече работни места в сравнение с днес.
Вятърната енергия ще покрие 30% от потреблението на електроенергия в Европа (сега: 15%), а годишният принос на индустрията към БВП ще нарасне до 50 милиарда евро.

Източник: https://elektrovesti.net/74021_v-2020-godu-vetroenergetika-evropy-vyrosla-na-7

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари