ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Горивото на Фукушима – датите се изместват

31.12.2020

Японското правителство и операторът на повредената атомна електроцентрала „Фукушима Дайчи“ обявиха планове за започване на добив на разтопено и повредено гориво през 2021 г., според статия в Asahi Shimbun.

Посочената причина е забавянето в разработването във Великобритания на роботизиран манипулатор, предназначен да играе основна роля в тази операция.

На свой ред като причина за забавянето във Великобритания се посочва новата вълна на коронавирус.

През декември 2011 г., девет месеца след инцидента във Фукушима, японското правителство и TEPCO си поставиха за цел да започнат да изваждат разтопеното гориво „в рамките на 10 години“.
Горивото трябва да се отстранява от аварийните блокове, тъй като това е необходимо за извеждането им от експлоатация.

Оттогава плановете се налага да бъдат преразгледани надолу, главно защото все още няма доказана технология, за изпълнние на тази опасна работа.

 

Специално оборудване улавя малки утайки, подобни на камъни, за които се смята, че са остатъци от гориво (в центъра), в контейнмънта на реактор № 2 в АЕЦ Фукушима № 1 през февруари 2019 г. (Предоставено от Tokyo Electric Power Co.)

И така, през декември миналата година беше приет нов график, според който през 2021 г. трябваше да извърши експериментално извличането на няколко грама отломки от гориво в блок 2. Той бе избран, тъй като състоянието на неговия контейнмънт е по-добре проучено, отколкото за останалите аварирали блокове.

Япония се обърна към Великобритания да разработи роботизиран манипулатор за извличане на горивния материал, тъй като тази страна има повече опит в тази област.

Поради пандемията на COVID-19 обаче работата е забавена значително. Сега се планира пробните изпитания на роботизираното рамо да се проведат в Япония следващата пролет или по-късно, а действителното извличане сега се отлага до 2022 г. (или по-късно).

Времето за започване на работата по проучването на ситуацията вътре в контейнмънта на блок № 1 също е изместено – от втората половина на финансовата 2020 година към 2021 финансова година (финансовата година в Япония се брои от 1 април). Забавянето тук се дължи на факта, че приложените технологии работят „мръсно“ и водят до разпространение на радиоактивни вещества.

Изместванията и разместванията на графиците вдясно не са новина за Фукушима.
Вестникът припомня, че първоначалните планове за пълно премахване на горивните касети от басейните за съхранение бяха изместени с 10 години в сравнение с първоначалните намерения.

Въпреки това, както правителството, така и TEPCO все още очакват да завършат извеждането от експлоатация на аварийните блокове между 2041 и 2050 г.
Работата по отстраняването на горивото от блоковете ще се извършва на принципа „стъпка по стъпка“.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz02/a0807.htm

Подробности на: http://www.asahi.com/ajw/articles/14059716

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари