ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най-мощната слънчева електроцентрала в света ще бъде построена в Абу Даби

28.12.2020

Пустинните региони по света са идеални места за слънчеви ферми.
Този фактор, както и желанието за диверсификация на икономиката и намаляване на зависимостта от нефт и газ, доведоха до изграждането на най-голямата комплексна слънчева ферма в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а скоро ще бъде изградена и друга с удвоена мощност.

 

Миналата седмица Националната енергийна компания на Абу Даби (TAQA) обяви, че е получила финансиране от седем международни банки за проект на независим производител на енергия (IPP) в Ал-Дафра.
Строителството на новото съоръжение ще започне скоро, а въвеждането му в експлоатация е планирано за 2022 година.

В момента Обединените арабски емирства експлоатират най-голямата интегрирана слънчева електроцентрала в света, Noor Abu Dhabi, с мощност 1,17 GW на база 3,2 милиона слънчеви панела.
Нека да уточним, че говорим за слънчева ферма под формата на един комплекс на обща площадка. В противен случай не бихме говорили за световен рекорд.
В света има две по-големи слънчеви ферми със соларни панели, разположени на групи на голяма площ – ферма Bhadla с мощност 2,225 GW в индийския щат Раджастан и ферма с мощност 2,2 GW в Западен Китай.

Нова слънчева ферма в Ал Дафра, управлявана от IPP Al-Dhafra Solar PV, също ще бъде изградена като един комплекс на обща площадка, което ще я направи най-мощният „солов“ проект в света с мощност от около 2 GW. За създаването на полето ще са необходими около 4 милиона слънчеви панела.

TAQA ще притежава 40% от слънчевата ферма в новата електроцентрала. Останалата част ще бъде споделена от трима други участници в проекта, по 20%: Masdar Clean Energy, френската EDF Renewables и китайския производител на панели JinkoPower. Новата ферма ще осигури електроенергия на около 160 000 домакинства и ще доставя електроенергия на Emirates Water and Electricity Co, която сама ще управлява излишъка.

Източник: https://elektrovesti.net/73917_v-abu-dabi-postroyat-samuyu-moshchnuyu-solnechnuyu-elektrostantsiyu-v-mire

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари