ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ до края на годината ще избере страна за банката за ядрено гориво

14.10.2011

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до края на годината ще вземе решение, в коя страна ще се намира международната банка за ядрено гориво, съобщи в сряда на пресконференция в Астан в рамките на международния форум “За безядрен свят” генералният секретар на МААЕ Юкия Амано.

Предполага се, че в банката ще се съхранява неголям гарантиран запас от ниско-обогатен уран за производство на горивни касети за АЕЦ. Предлага се международната банка за ядрено гориво да се намира в страна, не притежаваща ядрено оръжие и напълно открита за инспекторите на МААЕ.

 

“Правителството на Казахстан е дало предложение да съхранява в страната запаси от ниско-обогатен уран. Сега ние изучаваме предложението от техническа гледна точка и се надяваме, че в най-близко време ще можем да обявим решението си”, – казва генералния секретар на МААЕ.

 

Амано добавя, че след като МААЕ определи страната ще бъде сключено споразумение и ще бъде доставен нискообогатен уран. Той подчертава, че подобна банка за ядрено гориво се създава за първи път. “По тази причина МААЕ би искала добре да се подготви и да извърши постепенно тази работа без да бърза.” – пояснява Амано.

 


 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари