ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – АЕЦ „Ханхикиви-1” – „Росатом ” подаде на собственика – компанията Fennovoima ключова проектна документация за проекта

23.12.2020

Основният доставчик за АЕЦ „Ханхикиви-1“ във Финландия – RAOS Project Oy, която е част от „Росатом“, подаде ключова проектна документация (Basic Design Stage 1) на компанията Fennovoima.
Пакетът документи включва описание на важни етапи от подготовката като концептуалния и функционалния проект на АЕЦ, 3D модел, проектите на системите и сградата на атомната електроцентрала.

Документацията е основа за предварителен доклад за обосновка на безопасността на проекта, който трябва да бъде разгледан и приет от Агенцията по ядрена и радиационна безопасност на Финландия – STUK, за да може да бъде издадена лицензия за строителството на АЕЦ от правителството на Финландия.

Предварителният доклад се състои от 15 раздела. Това е основният документ при кандидатстване за лицензия и представлява подробно описание на всички аспекти, свързани с безопасността на АЕЦ – избор на площадка и разполагане на централата, проектна база и технически решения, средства и мерки за сигурност, както и резултатите от проверката на проекта от гледна точка на безопасността.
Пет раздела от доклада вече са предадени от Fennovoima за разглеждане към Агенцията за ядрена и радиационна безопасност, като се очаква работата да бъде изцяло завършена през пролетта на следващата година.

Проектът „Ханхикиви-1“ предвижда изграждането на АЕЦ на базата на съвременния руски реактор ВВЕР-1200 от поколение 3+.
Възложител, собственик и оператор на бъдещата централа е финландската проектна компания Fennovoima Oy. Основен изпълнител на АЕЦ „Ханхикиви-1“ по договор от 2013 г. за инженеринг-доставка-строителство е компанията RAOS Project Oy, част от  „Росатом“. Съгласно споразумението, руската страна ще изпълни проекта „до ключ“.

АЕЦ „Ханхикиви-1“ ще бъде построена на нос Ханхикиви в района на Северна Финландия.
Към днешна дата проектът е на етап лицензиране и подготвителна работа на площадката.

Изискванията на Агенцията за ядрена и радиационна безопасност на Финландия за детайлността на документите на етап лицензиране са изключително високи. Това дава предимства при следващите етапи на реализация и позволява да се избегнат закъснения, свързани с промени по време на строителството.

„Преди да предадем документите на регулатора, ние правим собствен преглед и оценка на безопасността на проекта. Като отговорна компания-собственик и бъдещ оператор, считаме, че самостоятелна и независима проверка е необходима на всички етапи“, заяви Яне Лиуко, технически директор на Fennovoima.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари