ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Хмелницка АЕЦ – Предвижда се турбините на блокове 3 и 4 да са от местен производител

20.12.2020

Изборът на турбина е един от важните въпроси при завършването на 3-ти и 4-ти енергоблокове на ХАЕЦ. Решението да се използва турбинно оборудване на местен производител за новите енергийни блокове беше одобрено вече от Научно-техническия съвет на NNEGC Energoatom.

 

След подробна разработка от специалистите на Хмелницката АЕЦ, конструкторите решиха да инсталират турбинна установка на Харковския  АД „Турбоатом“ върху съществуващите строителни конструкции.

Харков АД „Турбоатом“ е лидер в местното енергийно инженерство, една от водещите световни турбостроителни компании.

Според заместник-главния инженер по експлоатация на АЕЦ Евген Носиков, персоналът на Хмелницката АЕЦ подкрепя тази опция, въпреки факта, че няма опит в експлоатацията на тази турбина в централата. Такъв опит обаче има в атомните електроцентрали в Запорожие и Южна Украйна, които експлоатират турбини в централата на Харковския Турбоатом.
Всички те са се доказали като надеждни и обещаващи и в комбинация с използването на модернизирано топломеханично оборудване допълнително ще увеличат мощността на енергоблоковете до 110% от инсталираната мощност.

Наскоро в ХАЕЦ се получи новината, че Турбоатом вече е произвел основната част от оборудването за блок №3 и е готов да действа като пълен доставчик на турбинен агрегат, генератори, системи за управление и регулиране на турбините и спомагателно оборудване на електроцентралата за блокове №3 и №4, а кабинетът включва към списъка с приоритетни проекти за държавата до 2023 г. – изграждане на два енергийни блока на ХАЕЦ.

Източник: https://elektrovesti.net/73835_na-3-ta-4-energoblokakh-khmelnitskiy-aes-planuetsya-vstanoviti-turbinu-vitchiznyanogo-virobnika

Tags: ,

2 Responses to Хмелницка АЕЦ – Предвижда се турбините на блокове 3 и 4 да са от местен производител

 1. Росен on 22.12.2020 at 2:52

  Наистина интересна новина. В интернет пространството намирам информация и снимки, че турбините на блокове 1 и 2 са производство на руската фирма „Силови машини“ и са 3000 оборотни.
  А украинските на Турбоатом са 1500 оборотни.

  • Красимир Христов on 23.12.2020 at 0:12

   Точно така. Украйна се стреми да завърши тези блокове с максимално заместване на вносните компоненти и минимално участие на Русия.
   Доколкото знам – оборудването за ядрения остров и на двата блока е на площадката, а турбинния остров и АСУТП са напълно във възможностита на местните производители.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари