ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


UV светодиодите с определена дължина на вълната просто и бързо убиват коронавирусите

17.12.2020

Учените са определили най-оптималната дължина на вълната, която убива 99,9% от вируса.
Те очакват да използват новите знания в борбата срещу COVID-19 за дезинфекция на обществени места, транспорт и в бъдеще на
частни домове.
Недостатъкът на откритието е, че човек не трябва да бъде изложен на пряко облъчване от ултравиолетовите светодиоди при избраната дължина на вълната.

 

Експерименти на учени от университета в Тел Авив показват, че коронавирусът може лесно и бързо да се справи с него благодарение на излъчването на ултравиолетовите светодиоди.
Те проучиха свойствата на различни дължини на вълната срещу вируси и идентифицираха най-ефективния подход, потенциално убиващ SARS-CoV-2.

Екипът установи, че излъчване с дължина на вълната 285nm е почти толкова ефективно, колкото 265nm и отнема по-малко от половин час, за да убие повече от 99,9% от коронавируса.
Този резултат е особено важен от икономическа гледна точка, тъй като лампите за 285 nm са много по-евтини.

„Елиминирахме коронавируса, като използвахме по-евтини, по-достъпни LED лампи, които използват по-малко енергия и не съдържат живак като конвенционалните UV газоразрядни лампи.
Те могат да бъдат въведени за превенция във всички сфери на човешкия живот “, коментира авторът на изследването Хадаса Мамане.

За да бъде системата напълно ефективна и безопасна, човек не трябва да бъде пряко изложен на такава радиация, подчертават авторите.
Такива системи за дезинфекция са планирани за използване във системи за водоснабдяване, вентилация и климатизация за борба с патогените.
Самите учени вярват, че ще бъде възможно да се приложат такива системи достатъчно бързо.

Източник: https://www.nanonewsnet.ru/news/2020/uf-svetodiody-na-opredelennoi-volne-prosto-bystro-ubivayut-koronavirus

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари