ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – АЕЦ «Vogtle» – Монтирано е защитното покитие на сградата на реактора на 4 блок

17.12.2020

На 15 декември 2020 г. завърши още един важен етап от изграждането на американската атомна електроцентрала Vogtle – на четвърти блок беше монтирано защитното покритие.

 

В съобщение за пресата на Georgia Power, която експлоатира блокове 1 и 2 и изгражда блокове 3 и 4, съоръжението, на което е монтиран покривът, се нарича „щитова сграда“ (shield building) – този термин се използва за означаване на втората защитна черупка на реакторната сграда.

Монтираният покрив има маса от 907 тона, диаметър 41 метра и височина 11,3 метра.
Според Georgia Power този покрив е в състояние да предпази енергоблока от всякакви възможни външни влияния.
Сега последната основна монтажна операция е останала върху конструкцията на блок 4 – инсталирането на системата за пасивна безопасност (техническо наименование – „CB-20″).

На свой ред, вакуумните тестове на кондензатора бяха успешно проведени в другия блок № 3. Тестовете показаха, че системите за охлаждане с пара и вода могат да работят заедно и са готови за горещите функционални изпитания и зареждане с гориво.

Трябва да се напомни, че блокове 3 и 4 на АЕЦ Vogtl са единствените нови блокове в процес на изграждане в САЩ и единствените блокове в САЩ с ново поколение реактори AP1000 по проект на Westinghouse.
Изграждането им започна съответно през март и октомври 2013 г., а въвеждането в експлоатация е планирано съответно за ноември 2021 г. и ноември 2022 година.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/12/16/109793

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари