ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европейски експерти ще посетят БелАЕЦ на 16-18 декември

16.12.2020

Експерти от Европейската комисия и Европейската група на регулиращите органи по ядрената безопасност (ENSREG) ще посетят строителната площадка на Беларуската АЕЦ от 16 до 18 декември по време на партньорска проверка на националния план за действие след стрес тестовете, проведени през 2018 година.

В групата са включени експерти от Белгия, Австрия, Германия, Украйна. Групата ще бъде ръководена от Петтери Тиипана, генерален директор на Центъра за ядрена и радиационна безопасност на Финландия (STUK).

Както е известно, Беларус проведе доброволно стрес тестове на БелАЕЦ по процедурата на Европейския съюз. При тяхното изпълнение беше оценено наличието на „запас от безопасност“ над изискванията, установени от националното законодателство. Критериите за стрес тест включват проверка на надеждността на атомната електроцентрала в случай на природни бедствия, по-специално земетресения и наводнения, както и различни техногенни аварии. В допълнение критериите включват широк спектър от рискове, предизвикани от човека.

Въз основа на резултатите от стрес тестовете, националният регулатор (Госатомнадзор) изготви национален план за действие, който обобщава както препоръките от националната експертиза, така и препоръките на европейските експерти от партньорската проверка. Документът съдържа 23 мероприятия със срок за тяхното изпълнение от 2019 до 2025 година.

Някои от препоръките вече са изпълнени, включително тези относно допълнителни системи и оборудване за безопасност. По този начин мобилна дизелгенераторна станция беше доставена на площадката на Беларуската АЕЦ. Ако възникне необходимост, тя ще осигури работата на технологичното оборудване на системите за безопасност на първи енергиен блок. Всички проектни решения за нейното инсталиране и свързване са внедрени. Подобни решения ще бъдат приложени и при втори енергиен блок.

В допълнение, противопожарното оборудване е успешно тествано за презареждане на резервоарите на пасивната система за отвеждане на топлината от реактора, ако е необходимо. Тя принадлежи към средствата за преодоляване на извънпроектни аварии и е предназначена за продължително отвеждане на остатъчната топлина от активната зона на реактора чрез парогенераторите в случай на пълно спиране на електрозахранването на централата.

Приложени са и необходимите проектни решения. Всичко това са допълнителни мерки за повишаване на безопасността на Беларуската атомна електроцентрала, отбелязва пресслужбата на Министерството на енергетиката.

За справка

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЭР-1200 с обща мощност 2400 MW се изгражда по руския проект АЭС-2006 близо до Островец, Гродненска област.

Източник: https://atom.belta.by/ru/belaes_ru/view/evropejskie-eksperty-posetjat-belaes-16-18-dekabrja-10998/

Tags: , , ,

One Response to Европейски експерти ще посетят БелАЕЦ на 16-18 декември

  1. Красимир Христов on 16.12.2020 at 20:36

    Посещението на европейски експерти в БелАЕЦ на 16-18 декември няма да се състои, съобщи днес (сряда) държавната агенция Белта, позовавайки се на Департамента по ядрена и радиационна безопасност на Министерството на извънредните ситуации на Беларус (Госатомнадзор).
    „Що се отнася до организацията на посещението на европейски експерти на площадката на БелАЕЦ на 16-18 декември, в централата всичко беше готово. Разработена беше подробно програма, която включваше посещения на съоръженията на БелАЕЦ, както и необходимите консултации с ръководството на централата и специалисти с участието на Госатомнадзор. Подготвени бяха съответните материали.
    Организационните въпроси са решени, за да се създадат комфортни условия за работата на експертната група “, отбелязва Министерството на енергетиката.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари